Цвета Караянчева: След 4 април започваме работа за победа на президентските избори

Новини

Оставането на власт удари рейтинга на ГЕРБ, но така постъпва една партия, която има волята да се държи не популистки, а национално отговорно, казва в интервю за БТА председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева. По думите й, отношението на президента към парламента е станало ясно още в началото на този мандат и през всичките четири години настоящото Народно събрание /НС/ е критикувано от него. В края на мандата на това НС Караянчева обобщава работата на парламентарните групи като "много остро противопоставяне, противопоставяне на всяка цена в пленарната зала".
 
 
Ето и пълният текст на интервюто:
 
Това Народно събрание не беше съвсем обикновено, особено през последната година. Как бихте оценили работата на парламентарните групи?
 
Целият мандат беше необикновен. Почти веднага след сформирането на 44-то Народно събрание, започна подготовката за парламентарните инициативи, съпътстващи първото в историята ни европредседателство. Заедно с това започнаха опитите на опозицията да убедят обществото, че предстоящите събития ще са или провал, или поне незначителни.
 
На 15 ноември 2017 г. БСП за първи път по време на този мандат напусна залата. Независимо от всичко, България и българската администрация се справиха повече от успешно. През 2019 г. отбелязахме тържествено 140-годишнината от подписването на Търновската конституция. БСП се върнаха за кратко от поредния си бойкот за тържественото заседание във Велико Търново. И през последната сесия БСП и ДПС на практика са извън залата, защото не се регистрират преди заседанията.
 
Не можем да не споменем промените в работата ни, наложени от пандемията. Загубихме един колега, други преболедуваха вируса тежко. Наложи се колеги да се включват дистанционно в заседанията от болничните си стаи.
 
Междувременно, Народното събрание продължи работата си в нова пленарна зала. С тъга изоставихме красивата и пълна с история сграда срещу паметника на Цар Освободител и отидохме на ново място, съобразено с изискванията на съвремието.
 
През последното лято различни политически групи се опитаха да опорочат мирния характер на протестите. Въпреки серия от грозни провокации, полицията не позволи погром, какъвто за съжаление и с ужас наблюдавахме преди няколко седмици в столицата на най-старата съвременна демокрация в света. Но пък можахме да видим бесилка, издигната срещу прозорците ни. Искам ясно да подчертая - когато срещу един парламент се издигне бесилка, това не е атака просто срещу управляващото мнозинство. Това е атака срещу цялата институция и, в крайна сметка, срещу демокрацията.
 
А работата на парламентарните групи през този мандат мога да обобщя с едно изречение - много остро противопоставяне, противопоставяне на всяка цена в пленарната зала, съпътствано с изненадващо кротка колегиална работа в много от парламентарните комисии.
 
Какво най-важно свърши 44-то НС, кои закони бихте посочили? И какво остана несвършено?
 
Точно в края на мандата на 44-то НС приехме много важно извънредно законодателство, което позволи на правителството на Бойко Борисов да разгърне своите социално-икономически мерки по време на пандемията и да подкрепи бизнеса и гражданите.
 
През последната година направихме първата и много важна стъпка към елиминирането на феномена "вечен длъжник". Гласувахме и стратегически решения за страната, свързани с нашата евроатлантическа ориентация, като възлагането на МС да преговаря за самолетите F-16. Не бива да пропускаме и огромния труд, който бе свършен от колегите по време на бюджетните процедури.
 
Успешна ли се оказа коалицията с "Обединени патриоти" в НС и в управлението?
 
Всяка политическа сила, която влиза в коалиция, прави компромиси. Имали сме дебати с партньорите, имали сме неизбежните конфликти, гласували сме различно в зала. Всеки по време на целия мандат си защитаваше програмата, доколкото може. Но пък коалицията работеше и продължава да работи в едни от най-трудните месеци за страната ни. В крайна сметка, мисля, че се справихме добре.
 
Възможно ли е отново да сте в коалиция с патриотите в следващия парламент и кабинет, ако след изборите те отново влязат в НС?
 
ГЕРБ досега два пъти е влизала в следизборни коалиции. И двата пъти, ако си спомняте, преговорите за коалиране се водеха изключително прозрачно и пред очите на цялото общество. При нас задкулисни договорки няма. След всяка серия от преговори ние излизахме и докладвахме какво и как е постигнато, по кои точки има разбирателство и по кои - не. Ако отново получим мандат за съставяне на правителство, ще действаме по същия начин.
 
Как виждате 45-то НС, трудно ли, според Вас, ще се стигне до съставяне на кабинет? ГЕРБ готови ли са да са отново в управлението?
 
Всяка партия се явява на избори с намерението да управлява. Да, ГЕРБ сме готови за това. Дали ще се стигне трудно до съставяне на кабинет, не смея да прогнозирам. Истината е, че не знаем как ще изглежда следващият парламент. Самите социолози ни предупреждават, че, заради усложнената от пандемията ситуация, трябва да четем данните с едно наум. Това, което е сигурно на този етап, е, че трябва да направим възможното, за да повишим избирателната активност.
 
На консултациите при президента подчертах, че манипулациите на политическите ни опоненти за опорочаването на вота само свалят избирателната активност, отблъскват хората, лъжат ги, че гласът им няма тежест. Напротив - всеки глас е от значение. Впрочем, тази тема се повдига от определени политически сили преди всички избори. Човек би казал, че търсят предварително обяснение за очакван незадоволителен резултат.
 
 

Още от Новини