ЦИК призна: Не изключваме забавяне при обработването на резултатите от изборите

Новини

"Не мисля, че трябва да очакваме много голямо забавяне на резултатите от изборите, но ще има огромно напрежение, особено в големите райони", заяви пред БНТ говорителят на Централната избирателна комисия Димитър Димитров. Заради големия брой преференции, наличието на машинно гласуване и такова с хартиени бюлетини е реална възможността резултатите от вота да се забавят, допълни той. Според него от всички протоколи трябва да се сумират 10 милиона числа, което ще затрудни дори и много опитни хора, които ще работят с тези файлове.

"В протокола от СИК трябва да има броя преференции - как да ги направите без да запишете двете числа и да създадете тяхната сума. ЦИК не е инстанцията, които са записани в Изборния кодекс - ние сме само правоприлагащ независим държавен орган. Ще се опитаме да направим някои предложения в методическите указания, с които да улесним работата на СИК-овете като например да не се натоварват протоколите с много числа", добави Димитър Димитров.

От днес започва онлайн обучението на Районните избирателни комисии, каза Димитров. По думите му обучението на членовете на Секционни избирателни секции ще бъде много трудно, тъй като няма как то да се организира присъствено заради ситуацията с коронавируса. Ако има проблем, то той ще е с мобилните секции, които ще трябва да обиколят записаните в списъците на местната администрация, които ще имат право да гласуват по този начин, прогнозира Димитров. Той съобщи още, че ще има по един техник от "Сиела" на всяка обучителна онлайн сесия, на която да покаже как се действа с машината, а в аст от обучителните панели самите членове на СИК ще могат да минат да погледнат и на живо да проиграят всички стъпки, които са технологични и не сложни, но все пак е нужно да се обучат в тях. Но това ще е голям проблем предвид пандемията. Обучението на членовете на РИК ще завърши в четвъртък и след това започва обячението на членовете на СИК.

Димитър Димитров увери, че членовете на СИК са ваксинирани на 100 процента. "Нямаме информация някой да е пропуснал ваксинацията", информира той. И добави, че това се отнася и за технците от "Сиела", както и за хората, които ще работят в изчислителните центрове

Още от Новини