ЦИК остана без хора за СИК в COVID-секциите

Новини

Най-големият проблем за предстоящите избори е назначаването на членове на секционните комисии в COVID-19 секциите. Това разкри говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров по време на брифинг и призова политическите партии да номинират всички, които са изкарали вируса. Хората, които са били карантинирани в последните 3 дни преди изборите (четвъртък, петък и събота), както и в деня на вота, няма да могат да гласуват, допълни още той.

„Има и казуси с хора, карантинирани на адреси, различни от настоящия и постоянния им. Те също няма как да гласуват, освен ако не са подали заявление до 20 март“, каза още Димитров.

Секциите в чужбина са 465. Половината и повече от половината вече са получили своите изборни книжа. Тези, които са на по-далечна дестинация трябва да бъдат изпратени по-рано. В страната ще има 9 398 секции, в които ще има машинно гласуване. Стационарните секции са 17 983. Подвижните секции за хора с увреждания са 409. Кандидатите са народни представители са 6 895. 88 COVID-секции ще има в болниците. В обикновените отделения все още не е ясно колко такива ще има, допълни още говорителят на ЦИК.

„2 450 са техническите лица и водачите, които ще обслужат транспортната страна и логистиката около разполагането на машините за гласуването. Всички те са проверени от МВР и ДАНС, за да няма съмнение в тяхната надеждност“, обясни още Димитров.

По думите му междуведомственият доклад за сертифицирането за машините за гласуване показва, че те отговарят на зададените параметри.

„На страницата на Държавната агенция за електронно управление е публикуван докладът на трите институции за сертифицирането за машините за гласуване, както и решението на трите институции да гарантират, че спрямо направената от тях проверка, машините, които са тествали, отговорят на заданието в обществената поръчка и техническите параметри, зададени от ЦИК. Този доклад, както и общите решения, са ключови за машинното гласуване. Ако него го нямаше, нямаше как да проведем машинно гласуване“, подчерта той.

Студентите могат да гласуват в населеното място, в което се обучават.

5 сa международните медии, които имат акредитация да отразяват изборите – сред тях са Ройтерс, Франс прес, Ал Джазира (британската версия), македонската телевизия „Канал 5“. 28 са регистрирани организации, които ще наблюдават за нарушения в изборния процес., над 3400 наблюдатели са акредитирани. 5 социологическите агенции, които ще работят на екзитполовете – над 1400 са регистрираните служители за подобни изследвания.

Още от Новини