ЦИК определи местата за гласуване извън страната

Новини

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната, и броя на избирателните секции във всяко място при произвеждане на изборите за народни представители на 4 април 2021 г. Срокът за подаване на заявления изтече в полунощ на 9 март. Онлайн са подадени 85 710 заявления, а на хартиен носител - 2 086.

Министерството на външните работи потвърждава по-рано изразената си позиция относно нецелесъобразност от образуване на избирателни секции в държавите, съответно в местата, с изключително малък брой български граждани, които биха могли да упражнят правото си на глас: Исламабад (Пакистан), Пхенян (КНДР), Улан Батор (Монголия) и Ватикана. МВнР счита, че поради обявения пълен локдаун на 4 март 2021 г. предвид епидемичните мерки и влошената епидемиологична обстановка в Палестина, липсата на подадени заявления за гласуване извън страната на палестинска територия е нецелесъобразно разкриване на избирателна секция в дипломатическо представителство – Рамалла.

От посолството на Република България във Виетнам – Ханой, е изразено становище за нецелесъобразност от разкриване на избирателна секция поради минимален брой български граждани, пребиваващи във Виетнам и Ханой. Незначителният брой на българските граждани в столицата на Индонезия в Джакарта, ограниченията за пътуване в страната са мотивите на Министерството на външните работи да изрази позиция за нецелесъобразност от разкриване на избирателна секция в посолството на Република България в Джакарта. Становище за нецелесъобразност за откриване на секции за гласуване извън страната поради малък брой заявления за гласуване МВнР изразява за посолството на Република България в Нур-Султан, Република Казахстан, и Ташкент, Узбекистан.

 За държавите Пакистан, КНДР, Монголия, Етиопия, Палестина няма подадени заявления за гласуване извън страната, а за Република Казахстан, Узбекистан и Виетнам подадените заявления са минимален брой.

За държавите и местата, за които към момента на приемане на решението на ЦИК не е получен отговор относно съгласие на приемащата държава, местата, за които има необходим брой подадени заявления, се обявяват под условие. В случай че не бъде дадено съгласие до 19 март 2021 г., като се съобразява с усложнената международна обстановка с оглед въведените в различните държави противоепидемични мерки и тяхната динамична промяна, наложена от пандемията, обуславя различни логистични затруднения, свързани с пътувания, транспорт на хора и пратки, които от своя страна са предпоставка за невъзможност на обезпечаване на изборния процес, определените места и броят на секциите ще бъдат заличени, посочват от ЦИК.

Местата Кемниц, Констанц, Любек, Диценбах, Хам, Билефелд, Саарбрюкен – Германия, Норберо – Дания, Флоренция, Колеферо – Италия, Италия, се обявяват под условие. В случай че не бъде дадено съгласие до 19 март 2021 г., същите ще бъдат заличени.

Още от Новини