Франция отваря стадионите си за масовата ваксинация

Новини

Франция засилва ваксинационната си кампания и започва усилена подготовка за трансформиране на стадиони и други големи спортни средища - колодруми, зали и пр., в центрове за масова ваксинация, предаде france24.com. Според френските здравни власти това е начин да се улесни достъпът на хората и да се намали времето за изчакване. Целта е до средата на април да бъдат ваксинирани 10 милиона души, а близо половината население на страната – 30 милиона, да е ваксинирано до началото на лятото. Общият брой население на Франция е 67 милиона души.

Подготовката обхваща големи спортни локации по цялата територия на страната - от Марсилия до Тулон, Лион и Париж. В момента се работи за бързата смяна на предназначението им. Промяната ще засегне и най-големия стадион "Стад дьо Франс" в Париж. По ирония на съдбата той се намира в най-засегнатия от COVID-19 район на страната – предградието Сен-Дени на френската столица. Същата бърза трансформация се предвижда и за известния "Стад Велодром" в Марсилия.

До средата на април се очаква да започнат работа близо 35 центъра за ваксинация, като целта е да се съкратят дългите периоди на изчакване и да се намалят рисковете, свързани с посещението на по-малки клиники за ваксиниране. Постепенно се преминава и към разширяване на възрастовите граници като условие за достъп до ваксина – от края на тази седмица тази възможност става отворена за всички над 70-годишна възраст, както и за учителите.

По данни на портала OurWorldInData, към 21 март Франция прилага дневно 0,27 дози на 100 души от населението си, при средно за света 0,14 дози на 100 души. По този показател тя вече изпреварва Италия, Германия и Испания, които имат нива съответно 0,26 дози на 100 души, 0,24 дози на 100 души и 0,21 дози на 100 души.

Източник: Zdrave.net

Още от Новини