Франция не изключва трета карантина заради Covid-19

Новини

Френският премиер Жан Кастекс не изключи налагането на трета карантина във Франция, ако епидемичната ситуация не се подобри. Над 22 000 са били новозаразените само за последните 24 часа, въпреки че епидемията отстъпва през последните дни. Премиерът отбеляза още, че Франция е сред страните, които най-дълго са оставили отворени училищата въпреки кризата.

Той увери, че френската здравна система действа добре и оправда досегашните мерки, които са били според него навременни в сравнение с Англия и Германия. През октомври имахме 50 000 с положителни проби на ден срещу 20 000 днес, припомни Кастекс.

"Никой не може да бъде сигурен, че няма да се наложи трети локдаун. Въвеждането на нова карантина предполага рязко влошаване на ситуацията, това е крайна мярка, с тежка човешка и икономическа цена", добави той.

Започващата след седмица зимна ваканция ще бъде важен тест за развоя на епидемичната ситуация във Франция. Премиерът потвърди отново, че до края на лятото за всички желаещи французи трябва да има ваксини.

Още от Новини