Училищата в Англия отварят на 8 март

Новини

Всички училища в Англия се очаква да отворят на 8 март в рамките на „предпазливия план“ на премиера Борис Джонсън за облекчаване на строгите ограничения, наложени заради COVID-19, предаде БНР. 

По-късно днес Борис Джонсън ще представи в парламента „пътна карта“ за излизане от локдауна.

Ограниченията ще бъдат вдигани на фази и ще е необходимо да са изпълнени четири условия, става ясно от изтекла информация, разпространена от медиите тази сутрин. Първата фаза започва на 8 март, когато се очаква всички училища да отворят врати и да бъдат подновени всички спортни дейности след учебно време. Освен това ще бъдат позволени срещи на открито поединично с член на друго домакинство. 

От 8 март ще се позволяват и посещения в домовете за социални грижи.

Втората фаза е от 29 март и предвижда събирания на открито до 6 души или две домакинства, включително в частни дворове или градини. Ще могат да се играят и спортове като тенис, баскетбол и футбол. След 29 март хората ще могат да пътуват и извън техните райони, макар че ще остане в сила препоръката да не се пътува. 

Четирите условия за постепенното излизане от локдауна са:

1. Масовото ваксиниране да продължава да върви по план.

2. Доказателства, че ваксините значително намаляват броя на умиращите с COVID-19 или нуждаещите се от лечение в болница.

3. Нивата на заразявания да не предизвикват претоварване на болниците.

4. Новите щамове на вируса да не променят фундаментално риска от вдигане на ограниченията.

От Даунинг стрийт смятат, че тези условия в момента са налице, ето защо на 8 март ще се пристъпи към първата фаза на излизане от локдауна. Би Би Си посочи, че интересен момент по отношение на четирите условия е това, че завишаването на нивата на заразявания само по себе си не е проблем да се облекчават мерките, освен ако не води и до увеличаване на постъпващите в болници.

Още по темата