Уволниха гуверньора на турската централна банка

Новини

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отстрани от длъжност още един управител на централната банка само няколко месеца след назначаването му, предаде ДПА.

Според Анадолската агенция новият управител на банката ще бъде Шахап Кавджъоглу, бивш член на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Решението е взето само няколко дни, след като турската централна банка повиши основния си лихвен процент от 17 на 19 на сто.

Предшественикът на Кавджъоглу на поста управител на централната банка Наджи Агбал се опита да постави под контрол високата инфлация с повишаване на лихвите. Ердоган, от друга страна, многократно се застъпва за по-ниски лихви.

Годишната инфлация в Турция нарасна с над 15 процента миналия месец. Хранителните стоки поскъпват все повече и през февруари цените им нараснаха с 18,4 процента на годишна база. Драстично се увеличиха цените на основни продукти като яйца, хляб, олио и сирене.

Подложен на политически натиск заради икономиката, Ердоган обеща миналата седмица икономически реформи, освобождаване от данъци и по-евтини кредити за малките предприятия, които бяха тежко засегнати от пандемията от коронавирус.

След седмици на обезценяване на националната валута в началото на ноември Ердоган отстрани от длъжност предшественика на Агбал Мурат Уйсал, който се задържа на поста управител на централната банка малко повече от година.

Още от Новини