Турция спря сделка за над 200 млн. евро с Италия заради "Дивангейт"

Новини

Турция е решила да замрази сделката за закупуването на десет хеликоптера от Италия в отговор на изявленията на италианския премиер Марио Драги, който в четвъртък нарече турския президент Реджеп Тайип Ердоган "диктатор", съобщи гръцката агенция АНА-МПА, като се позовава на италианския вестник "Република".

Според публикацията става въпрос за сделка за доставката на десет хеликоптера AW169 на италианския държавен консорциум Леонардо (Leonardo), договорена през март. Стойността на сделката е близо 70 милиона евро с опция за допълнителни доставки на обща стойност от 150 милиона.

Освен това, съобщава "Република", отправени са били предупредителни послания към две други частни компании и към енергийния концерн Ансалдо (Ansaldo Energia), който има дял от 40 процента в компания, която преговаря за покупката на електроцентрала край Истанбул.

Изданието припомня, че стокообменът между Турция и Италия надхвърля 17 млрд. евро годишно.

Още в петък турското външно министерство извика италианския посланик и поиска извинение от Италия за думите на Драги, като така наля допълнително масло в огъня, задълбочавайки разрива между ЕС и Турция точно в момент, в който двете страни се надяват на сближаване.

Скандалът с липсващия стол на Фон дер Лайен вече придоби името "Дивангейт".

Още от Новини