Тръмп се завръща

Новини

Експрезидентът на САЩ Доналд Тръмп не изключи възможността да се кандидатира за президент за трети път, пише испанският в. "Мундо" в статия за първата му поява пред публика след напускането на Белия дом на 20 януари тази година, предаде БТА.

Речта на Тръмп на Конференцията за консервативно политическо действие във Флорида беше неговото политическо завръщане, отбелязва испанското издание. В нея експрезиденът заяви, че е спечелил два пъти изборите - без да представи доказателства - и може да реши да ги спечели и за трети път. Най-важното в нея бяха плановете му за бъдещето, в които той изключи възможността да създаде нова политическа партия: най-малко 70на сто от -поддръжниците на републиканците биха напуснали партията заедно с него, или поне биха го обмислили - макар че благодарение на особеностите на избирателната система на САЩ, това на практика би гарантирало, че президентът винаги ще бъде демократ.
 
Като цяло това беше реч в типичния за Тръмп стил, макар че - може би поради липса на практика - беше по-малко експлозивна от обикновено, отбелязва в. "Мундо".
 
"Новините за кончината на Тръмп са силно преувеличени", отбелязва британският в. "Телеграф" в анализ, перифразирайки известно изказване на Марк Твен. Речта му показа, че той отново е в играта. Той обаче даваше уклончиви отговори на въпросите за евентуална нова кандидатура, като че ли проучваше почвата.
 
Никой друг предишен президент на САЩ не е отправял толкова скоро след поражението си злостни нападки срещу своя наследник, както и не е допускал възможността да се кандидатира отново. Никога един загубил на изборите експрезидент не е вземал думата, за да порицае изборите, които според него са били фалшифицирани. Но в речта си в Орландо, щата Флорида, Доналд Тръмп добави тези две безпрецедентни действия към дългия списък на пренебрегнатите от него норми на американската политика, отбелязва френският в. "Монд".
 
Освен нападките срещу администрацията на Байдън,която работи от по-малко от шест седмици, но вече е призната за виновна за всички злини, Доналд Тръмп искаше да демонстрира властта си над Републиканската партия. Завладяната публика и отсъствието на нюансирани или разнопосочни гласове в Републиканската партия само му помогнаха. Така например отсъстваха бившият вицепрезидент Майк Пенс, както и лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл, който порица особено сурово бившия президент на САЩ за поддържането на конспиративната теория, че изборите на 3 ноември са "откраднати". С малки изключения, поканените на тридневната среща на консерваторите се състезаваха в демонстрациите на лоялност и в оспорването на честността на президентските избори.
 
Наличието на златна статуя на Тръмп - изработена в Мексико от живеещ в чужбина негов почитател - в коридорите на големия хотел, където се провеждаше събитието, подхранваше впечатлението за култ към личността, отбелязва в. "Монд".
Докато Тръмп се завръща на политическата сцена, въпросът е може ли Републиканската партия да намери начин да продължи без него, пита в. "Вашингтон пост".
 
Също като повечето републикански събития тези дни, Конференцията за консервативно политическо действие във Флорида беше по-скоро събитие, посветен на Тръмп и тръмпизма, отколкото на традиционния консерватизъм. Конференцията, макар и да не е представителна за по-широкото консервативно движение, отразява популярността на движението на Тръмп "Да направим Америка отново велика". Отцепниците не са добре дошли в този клуб, както показа в петък Доналд Тръмп младши, отправяйки нападки срещу конгресменката Лиз Чейни, която не само гласува за импийчмънт на Тръмп, а и заяви, че експрезидентът "не бива да играе роля в бъдещето на партията или на страната". Въпреки твърденията за противното, разделението в Републиканската партия е факт - но малцина републиканци, като Чейни или сенатор Мит Ромни от Юта, са склонни да оспорят лъжите на Тръмп и да се противопоставят на лидерската му роля. Опасенията от ответни действия карат много консерватори, които биха могли да очакват посрещане с добре дошли на консервативната конференция, да се отказват сами да присъстват.
 
Възгледите на Тръмп за света - от националистическата му догма "Америка на първо място" до лъжите за откраднати избори - се разпространиха сред електората на партията и засега няма особена вероятност влиянието му да отслабне. Въпреки това мнозина републиканци казват в частни разговори (или се надяват), че то може да отслабне с времето. Много републиканци искат да го оставят в миналото и някои вече се опитват да предприемат действия, които с времето биха могли да откъснат партията от Тръмп и да я върнат партията към позиции, по-близки до тези преди възхода на експрезидента.

Още от Новини