Трифонов подкрепя Радев за втори мандат


Лидерът на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов загатна, че ще подкрепи президента Румен Радев за втори мандат. Това стана по време на живо предаване на телевизията на шоумена-политик - 7/8, което беше излъчвано и във Фейсбук страницата му. Той отговаряше на въпроси на зрители, като по думите му избрал тази нетрадиционна форма, защото водените по медиите предизборни дебати са "жалки и унизителни".

На питане какво е мнението му за държавния глава и би ли го подкрепил на предстоящите избори в края на годината, Трифонов първоначално отговори ласкаво за него:

"В голяма част от поведението си президентът се държи много достойно. Изказва това, което мислят много хора, и неслучайно е най-харесваният политик в България. Странно ми е, че тези, които го издигнаха за президент, сега се дърпат от това да го подкрепят отново. Имам предвид БСП. Мисля, че това, от което се страхува политическото статукво в момента, е да има служебно правителство и президентът да прави следващите избори, включително и президентските избори, или следващите парламентарни избори".

След това той добави: "Във връзка със следващите събития и това, което се случи, най-вероятно на базата на това, което казах преди малко, е ясно и моето решение."

На въпрос с кои политически формации би се коалирала "Има такъв народ" в парламента, Трифонов категорично отхвърли възможността за обединение с ГЕРБ, БСП и ДПС и допълни:

"Да ви кажа честно, през целия ми живот винаги ми се е искало да избирам между добро и лошо. Но непрекъснато ми се налага да избирам между лошо и по-малко лошо. По-малко лошо и, ако има такава възможност, е коалиция между "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България".

Той обаче добави, че е имало различия между него и извънпарламентарните опозиционни партии около протестите, заради което не се е стигнало до коалиция досега.

Един от зрителите пък попита Трифонов каква е истината за отношенията му с Бойко Борисов, с когото преди години бяха близки. Той разказа, че когато Борисов беше назначен за главен секретар на МВР, започнал да го кани в шоуто си, тъй като показал "образ, абсолютно и тотално различаващ се от всички членове на МВР". Тогава започнали да се сближават, но след като става кмет, а после и премиер, тези отношения "станаха не просто сложни, а невъзможни".

"Имате хора, с които сте се сприятелявали, пък после нещата са се променяли. Обстоятелствата променят хората или по-скоро хората се променят съобразно обстоятелствата. Така се е случило и такава е ситуацията в момента. Миналото е такова и ние носим отговорност за него. Ще видите според действията кой как се справя, какво е дал, какво е обещал", допълни той.

Попитан дали "би се кандидатирал" за министър-председател, Трифонов отвърна, че това е изпълнителна власт и премиерът е назначен - "назначава го най-голямата спечелила партия или в съчетание с другите партии - той е слуга на вас, той не е изборна длъжност". И добави:

"Така че това с правителството на малцинството е малко изнасилена работа".

Последва и въпрос на млад мъж, който живее в Малта - ще опровергае ли Трифонов твърденията, че е "продукт на ВИС-2".

"Единственото, което човек може да каже в такъв случай, когато няма факти, а има само слухове - познавал съм много хора, които бяха нарочени, че са част от подземния свят, и поради факта, че България е такава малка държава, по концерти съм срещал такива хора, показал съм се възпитано, казал съм "Добър ден" и те са казали "Добър ден" и с това се е приключило", заяви Трифонов.

На въпрос защо реши да влезе в политиката той отговори:

"Ами, трябваше да вземе едно просто и важно решение - дали някъде, където има несправедливост, а аз мога да направя още нещо, да спра и да се съглася, че несправедливостта ще победи, или осъзнавайки рисковете на всичко това, да се опитам да действам. Опитвам се да постъпвам достойно".

Той декларира и какво ще е първото законодателно предложение на неговата партия:

"Едно от първите неща, които ще направим, ако имаме тази възможност, е да променим този гнусен изборен закон, който в момента владее нашата държава. Цялата тази идиотщина - само 35 секции в държави извън ЕС или да можеш да отнемаш правото на българите да гласуват, това ще бъде променено веднага."

Той цитира "интересна мисъл на масаите - мъж, който не си държи на думата, струва колкото въздуха над главата".

"Ще видите какво ще стане и тогава ще прецените колко струва въздухът над главата ми", обеща Слави Трифонов.

Още от Новини