Триглавата ламя Спасов

Гонят го от болницата за нарушения, той се връща като декан на Медицинския факултет, иска и да оперира

Новини

Въпреки че любимият ни Любомир Спасов беше отстранен като директор на университетска болница след разкрития за незаконни трансплантации, той се кандидатира преди време за декан в Софийския университет и беше избран. И въпреки разследванията за подслушване и трафик на органи в болница "Лозенец", в която се помещава Медицинският факултет на Софийския университет, проф. Любомир Спасов се върна като декан на факултета с фалшификации. Поискал е да се върне и като хирург в болницата. Как стана възможно това?

С огромни процедурни нарушения, разбира се, както се оказва от решенията на Контролния съвет на Софийския университет, Министерството на образованието и науката (МОН), участници в събранието. След като в края на септември Столичният административен съд отхвърли жалбата на доц. Дорина Асенова срещу избора на Спасов за декан, с казуса се зае Контролният съвет на Софийския университет, който представлява орган за вътрешен контрол. И Контролният съвет излезе с единодушна и ясна препоръка за свикване на ново Общо събрание на Медицинския факултет за избор на ръководни органи.

„Контролният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" не приема за законосъобразно проведеното през юни Общо събрания на Медицинския факултет, на което със спорни процедури за декан беше избран проф. Любомир Спасов“. Контролният съвет препоръчва да се проведе ново отчетно-изборно Общо събрание на Медицинския факултет."

То обаче трябва да бъде свикано от Председателя на Общото събрание на МФ проф. Геновева Златева, близка приятелка на Спасов и от самия Спасов. Малко като в „Параграф 22“. Сега, като декан, проф. Спасов съвсем умишлено бламира работата на Катедрените съвети на различните катедри, като е звънял на участниците в тях да не ходят на заседанията, за да няма кворум и така да не могат да се вземат неудобни за него решения. Страх голям! Умишлено се провалят заседанията на няколко катедри, защото Спасов не е сигурен, какво ще се гласува!

Има и още нещо интересно в цялата объркана ситуация

„Предстои избор на ректор, който се избира от Общо събрание на университета, в което всеки факултет има квоти. Спасов не е провел такива избори за членове на Общото събрание на университета, а е назначил служебно хора и така ще заведе 17 души под строй, които да гласуват така, както той е казал", коментира доц. Йорданка Узунова.

По думите ѝ "по този начин проф. Спасов ще търгува с влияние при избора на нов ректор на Софийския университет. Идеята е аз и другите неудобни за него колеги отново да не бъдем допуснати", посочи Узунова.

Редица нарушения откри и МОН при процедурата, спечелена от проф. Любомир Спасов. И дори препоръча до три месеца да се проведе ново Общо събрание на Медицинския факултет на СУ, за да избере органи за управление. Това каза още през август образователният министър проф. Галин Цоков, след като проверка показа, че изборът на проф. Любомир Спасов за декан е “съпътстван от редица нарушения и неизяснени обстоятелства”. Спасов е назначен на трудов договор по външно съвместителство, а другият кандидат - доц. Дорина Михова, няма сключен договор с ректора на СУ. Според МОН така остава неизяснен въпросът за допустимостта на кандидатите, дали е приложен еднакъв подход, както и дали са спазени условията за публичност, прозрачност и законност.

Така Софийският университет "Свети Климент Охридски" вероятно ще бъде първото висше учебно заведение, което не спазва препоръка на Министерството на образованието и науката (МОН) да прегласува процедура за избор на декан, заради открити съществени нарушения. Единственият останал инструмент на МОН в момента е да отнеме акредитацията на Софийския университет и то не само на Медицинския факултет, а на целия университет. Министерството едва ли ще пристъпи към такава драстична санкция за най-старото висше училище и вероятно затова Спасов e напълно спокоeн. И защо да не e - препоръките на МОН едва ли са проблем за човек, организирал канали за трафик на органи и записвал пациентите и колегите си със специална техника.

Съдебната битка също продължава - Административният съд София град беше насрочил дело за фалшифицирането на избора на декан и органи на общото събрание на 12 октомври. По жалба на проф. Спасов, който чрез адвокат Лилия Вълчева твърди, че това е недопустимо, съдът прекратява делото. По думите на доц. Йорданка Узунова е изключително интересна и съдебната защита на общото събрание. Адвокатката на проф. Спасов практикува в кантората на проф. Даниел Вълчев, който пък е декан на Юридическия факултет на Софийския университет и бивш просветен министър.

В същото време Спасов се саморазправя с конкурентите си, като незаконно спира конкурсите им за доценти и професори. Има само едно изключение, то е на доц. Любомир Маринчев от "Софиямед", който пък бил първият разписал се, че не гласувал на Катедрения съвет през април за журитата на първите три конкурса. Омразата между Спасов и основната база за обучение на бъдещите медици - болница "Лозенец", е толкова голяма, че той е отменил 10 конкурса за научни степени (професори, доценти, асистенти) на лекарите, оспорили избора му. Седмица преди откриването на учебната година нямаше учебна програма, а част от студентите се опитват сами да си осигурят традиционната разходка в клиничните бази, където ще се обучават.

Още от Новини