Третата ковид вълна идва точно преди изборите

Новини

При сегашния ход на увеличаване на заразените третата вълна на коронавируса у нас се очаква след 4 седмици. Това стана ясно от изказването на главния държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев пред bTV.

"Ние сме в подножието на нова вълна, дай боже тя да не е толкова интензивна, но виждаме 24% нарастване за една седмица. Това значи, че след 4 седмици, ако така върви, ще имаме удвояване на случаите", прогнозира доцент Кунчев.

Думите си той изтъкна като аргумент срещу намерението на част от хората да отложат ваксинирането, докато не разполагат с по-богат избор от медикаменти.

"Въпросът е да се предпазиш максимално ранно, а не някога във времето", подчерта Кунчев.

Според него ваксинационният план не е пред провал – имунизациите "вървят добре", а количествата от необходимите медикаменти се увеличават. Той обаче е песимист за шанса негативните нагласи към ваксинирането у нас да се преобърнат.

Според него нежеланието за ваксинация сред младите хора е поради това, че не са засегнати сериозно от вируса. Но те са и най-дълго в социалните мрежи и са най-засегнати от инфодемията, която пълни главите им с лъжи и глупости. Кунчев е категоричен, че има достатъчно истинска информация за ваксините на сайтовете на Министерството на здравеопазването, на този на ИАЛ и на Здравната каса.

"Въпросът е какво иска да чете човек. Ако искаш да прочетеш, че Бил Гейтс ще ни чипира, влизаш и четеш това. Изглежда другото напряга хората и ги кара да мислят", каза Кунчев с ирония.

Още по темата