Томислав Дончев: Няма да има промяна на данъците


В програмата ни е записано, че не предвиждаме промяна на данъците в следващите години. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на представянето пред КНСБ акценти от предизборната си програма на ГЕРБ. По думите му БВП-то е нараснало с една четвърт, заплатата с 41%, а минималната пенсия се е удвоила. Според него трябва да се възстанови нормалния политически диалог, тъй като следващите години България ще бъде изправена пред огромни предизвикателства и възможности.
 
"Който и да управлява той трябва да преведе страната през зеления пакт. Пред България има няколко основни теми през следващите години. Първата тема е коронавируса и как ще излезем от здравната криза, втората е социално- икономическата криза, третата тема е политиките в енергетика, земеделие, транспорт. Последната тема е кой и как си представя формулата на растежа. Все повече трябва да мислим за качествени инвестиции. Продължаваме образователните инвестиции, за да привличаме специалисти", отбеляза Дончев. 
 
Бившият финансов министър Владислав Горанов подчерта, че ще отстояват данъците да не се променят. Социалният министър Деница Сачева заяви, че целта им е минималната заплата да стане 1000 лв. или 500 евро, средната 2000 лв. или 1000 евро. "Ще работим за стратегия за хората в социалната система и нов закон за насърчаване на заетостта", каза тя. По думите й 1 600 000 души ще бъдат дигитално обучени. 
 
По думите пък на икономическият министър Лъчезар Борисов БВП-то трябва да нарасте до 100 млрд. евро през следващите години. Той подчерта, че ще изградят нова мрежа от индустриални паркове и ще наблегнат на инвестициите. "Ще изпълняваме политики за насърчаване на бизнес климата и зеления преход", каза още той. "Ще продължим с мерките, за да подкрепим бизнеса. Само от началото на кризата имаме 1 600 000 сертифицирани проекта  за насърчаване на инвестициите", уточни Борисов.
 
Здравният министър проф. Костадин Ангелов подчерта, че ще гарантиран по- високи доходи за работещите в здравната система, но за целта ще увеличат здравната субсидия на лечебни заведения и увеличаване на цените на клиничните пътеки. Втора цел им е бърз достъп, качествено лечение и грижа за възстановяване.   "Длъжници сме към хората с инсулти, затова създаване на обучителен център. Въвеждането на няколко нови профилактични програми предвиждаме за намаляване на смъртността от онкологични заболявания. Въпреки че беше криза ние стартирахме здравната информационна система. Вече е факт електронната рецепта, поясни проф. Ангелов.
 
Президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че минималната работна заплата у нас през 2025 г. е напълно възможно да бъде в размер на 600 евро. "Минималната заплата обикновено е с позитивно салдо, но като цяло разходите за заплати при 12-проценто увеличение ще бъдат от порядъка на 1,5 млрд. лева. Това е постижимо и необходимо. Целта е през 2025 България да постигне 67% по всичко – компенсация на наетите лица, БВП на глава от населението. А минималната заплата да бъде около 600 евро'', каза той. По този начин в България няма да има работещи бедни, ако това се направи. Така трудът ще се отплаща, т.е. българинът да има доход и да може да посреща разходите в едно тричленно домакинство, допълни Димитров и посочи, че у нас в момента около 500 хил. души са работещи бедни.

Още от Новини