Тодоровден е!

Новини

Днес е Тодоровден. Празникът се отбелязва винаги в първата събота на Великия пост. На този ден православната църква почита Свети великомъченик Теодор Тирон - младият воин, загинал за вярата си в началото на 4-ти век. Според легендата години след смъртта на свети великомъченик Теодор Тирон гоненията срещу християните продължавали. Император Юлиан Отстъпник, решил да се подиграе с храната на вярващите, за които било известно, че спазват строг пост 40 дни преди Великден.

Владетелят заповядал постната храна на пазара да бъде напръскана с кръв. Коварният план обаче бил осуетен след чудотворната намеса на свети Теодор, който се явил наяве пред цариградския архиепископ. Поръчал му да предупреди християните през тази седмица да не взимат никаква храна от пазара. Вместо това да се хранят с жито. Оттогава за благодарност на Първата събота от Великия пост Църквата възпоменава паметта на светеца.

В българските народни традиции Тодоровден е известен с имената Тодорова събота, както и Конски Великден, и се почита като празник на коневъдството и конните спортове. Обредната трапеза за празника включва пита с мая, леща и супа от гъби. Имен ден празнуват Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора и техните производни.

Още от Новини