Терапия намалява с 85% хоспитализацията и смъртността от Covid-19

Новини

Компаниите Vir Biotechnology и британският GlaxoSmithKline plc (GSK) обявиха, че планират да поискат разрешение за спешна употреба на тяхната експериментална терапия с антитела срещу Covid-19, след като междинни данни от провеждано проучване показаха намаляване с 85% на хоспитализацията и на смъртните случаи сред пациентите с висок риск от хоспитализация.
 
В края на август 2020 г. двете компании обявиха партньорство за изследване на леченията на Covid-19 и планираха проучване, в което да бъдат включени 1300 участници, като степента на ефективност от 85% на лечението беше определена чрез междинен анализ на данни при 583 пациенти.
 
Независима комисия препоръча спиране на по-нататъшното записване за изпитване в късен етап на проучването поради доказателства за "дълбока ефикасност“ на терапията, заявиха Vir и GSK в съвместно изявление, цитирано от Ройтерс.
 
Лечението с антитела е предназначено да намали тежкото прекарване на Covid-19 сред пациентите с диагностицирана коронавирусна инфекция.
Освен това двете компаниите заявиха, че ново лабораторно проучване показва, че терапията VIR-7831 е еднакво ефективна срещу вариантите на коронавирус във Великобритания, Южна Африка и Бразилия.
Според Vir и GSK лечението с моноклонални антитела VIR-7831 "се понася добре" от участниците в проучването, като двете компании обявиха планове за провеждане на "in vitro проучване", целящо да установи по-сигурно дали лечението показва същата ефективност спрямо щамовете на Covid-19, първоначално открити в Обединеното кралство, Бразилия и Южна Африка.

Още от Новини