Татяна Буруджиева: Нинова постави под риск професията политолог

Новини

"Под риск е упражняването на една професия. В медиите ние сме в качеството си на анализатори, политолози, социолози. Ние не сме в качеството на приятели, съседи, роднини. Самите политици също са публични личности. И не само Европейският съд за правата на човека, но имаме решение и на българските Конституционен и Върховен съд, които дават своето тълкувание за разликата между личността – в случая Корнелия Нинова, политологът Татяна Буруджиева и политическия лидер на една партия."

Така Татяна Буруджиева коментира делото, което лидерът на БСП Корнелия Нинова заведе срещу нея за две интервюта. В момента политологът е със запорирани сметки. Спрян е дори достъпът ѝ до университетската заплата, която получава. Причината за това е именно искът на Нинова.

На въпрос дали не смята, че някаква неприязън в БСП може да е причина за делата, Буруджиева отговори:

"Нищо чудно. Там се изтъква притеснението за влиянието ми и реакциите на хората от БСП. Самото завеждане на делото преди изборите… Можеше да бъде заведено още септември миналата година. Доста време е трябвало на подаващия иска да установи, че се чувства зле от тези интервюта."

"За първи път се сблъскваме с няколко проблема. Използването на закона, на една практика, от страна на един политик, лидер на лява партия, ако виждате нещо социално и ляво в това да лишаваш хората, съвсем съзнателно. Нинова е и юрист, тя познава законите. Това е първият политик в България, който завежда дело и се ползва от този инструмент – запорирането. Вторият проблем, представете си, че сте млад колега, ние си дадохме сметка, че работим в риск. Ако сте млад човек, с деца, имате кредит за жилище, вие не може да го обслужите в тази ситуация", коментира политологът.

Още по темата