Стойчо Стойчев: Партиите избягват думата "коалиция" като прокълната

Новини

"Няма особено значение колко партии ще влязат в парламента, важното е управляващото мнозинство на какъв принцип ще бъде изградено. Възможно е да имаме правителство на малцинството, независимо от това че може би ще е коалиционно“. Това каза пред БНР политологът доцент Стойчо Стойчев от Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

Според него от патриотичните партии с най-големи шансове за влизане в новия парламент е ВМРО. 

"Другите формации са по-скоро временни играчи. ВМРО е организация, исторически формирана, има традиция и трайно формиран електорат". 

Стойчев допълни:

"Правилото в парламентарна демокрация като България е да имаме коалиционни мнозинства и коалиционни правителства, но от времето на тройната коалиция партиите избягват думата "коалиция" като дявол от тамян, бягат от тази прокълната дума и говорят за обединения, алианси. Но коалиционното управление е добро управление, означава договаряне на неща, които, ако са на принципна основа, гарантират минимум права и интереси на гражданите, които няма да бъдат нарушавани". 

По думите на политолога епидемията няма да се отрази на предизборната кампания. 

"Всичко опира до мобилизация и способността на партиите да мобилизират вот в своя полза. Тази степен на мобилизация не се влияе от коронакризата. Тя би повлияла върху по-вяло заинтересованите от изборите. От по-ниската избирателна активност ще загуби проектът на Слави Трифонов, защото за него биха гласували хора, които рядко ходят да гласуват и избират опция по обща атрактивност, а не по твърди идеологически сантименти". 

Още по темата