Стойчо Кацаров е осъден за конфликт на интереси

Новини

 

 
 

Бившият служебен здравен министър Стойчо Кацаров е осъден за конфликт на интереси. Комисията за противодействие на корупцията съобщи, че е спечелила окончателно делото срещу Кацаров в качеството му на служебен министър на здравеопазването. Това става ясно от решение на ВАС, което отменя решението на Административен съд – София и потвърждава постановеното от Комисията.

Според магистратите Кацаров е действал в полза на частен интерес и докато е бил министър е задействал промяна в наредбата за стандарта по „Клинична лаборатория“, въпреки че към този момент все още е бил председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. Проектът на наредбата е бил подписан на 18 май 2021 г. – само 6 дни след встъпването му в длъжност като министър. Т.е. докато още не е било вписано в ТРРЮЛНЦ освобождаването му като председател и член на УС на Сдружение “Център за защита правата в здравеопазването“, но в същото време той е заемал и изпълнявал длъжността министър,“ се казва в съдебното решение.

Кацаров е осъден да плати глоба от 5 000 лв., да възстанови дневното си възнаграждение за деня, в който е бил в конфликт на интереси, подписвайки проекта на Наредба и да заплати направените от Комисията разноски по делото.

Още от Новини