Списъци с ЕГН-та и имена бе открит в членове на ОПГ за изнудване на длъжници

Новини

Списъци с единни граждански номера и имена са били намерени при обиските на членовете на организирана престъпна група, която е изнудвала длъжници на фирма за бързи кредити.
„Проверява се дали става дума за набиране на лица за гласуване срещу заплащане“, съобщи директорът на ГДБОП Любомир Янев.
 
Ръководителят на Специализираната прокуратурата Валентина Маджарова уточни, че разследването по тази линия продължава, но че е обичайна практика подобни групи да се използват и за изборна търговия.
„И това е така по много обяснима причина. Първо, те разполагат с изградената структура. Второ, между членовете на тази група са налице т.нар. доверителни отношения и връзки, и конфиденциалност, разбира се. Трето, те държат под зависимост конкретен брой лица. Тези престъпления против политическите права на гражданите са изключително обществено опасни по една обикновена причина – купеният вот не би довел до нещо по-различно от генериране в бъдеще на корупционни практики, което път вече е в приоритета на специализираната прокуратура“, каза Маджарова.

Още от Новини