Спешната помощ в София издъхва

Според Катя Сунгарска здравната система е на ръба на възможностите си

Новини

С нарастването на случаите на новозаразени с Covid-19 през последните дни в София значително са се увеличили и повикванията към Столичната спешна медицинска помощ. Говорителят на Центъра Катя Сунгарска отчете, че само за седмица повикванията за пациенти със симптоми за коронавирус са били 1 482, като 129 от сигналите са били за деца. Тя призова хората за търпение при подаване на сигнали към спешните медици, както и да търсят личните си лекари за консултация:

"Работим с около 25-30, могат да стигнат и до 35 екипите за София-град, но това е крайно недостатъчно при данните, които имаме. Молим тези пациенти, тези хора, които може би една част от тях не са пациенти, просто са притеснени, да търсят личните си лекари за консултация, а не нас, защото просто ни заливат. В момента, в който те говорят с диспечерите, хора, които наистина имат нужда от спешна помощ, не могат да се свържат с нас и чакат на телефоните", апелира говорителят на Спешна помощ в София.

Повикванията към Спешна помощ са около 470-500 за 12-часово дежурство, като от тях 50 са с Covid-19, заяви началникът на Медицински дейности в Спешна помощ д-р Нина Ръсина:

"Между 30 и 40 към момента се хоспитализират за едно 12-часово дежурство, ежедневно обажданията, свързани с Covid-19, са над 100".

Говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска добави, че здравната система е на ръба на възможностите си, като заяви още:

"Не е нужно всички да се бутаме в моловете, в ресторантите, в магазините. Кому е нужно това? Нямаме дрехи или трябва да напазаруваме за един месец напред, какво трябва да се случи. Моля ви, пощадете ни!"

Още от Новини