Смъртта на един спаси трима

Новини

Тази нощ в Александровска болница е била извършена първата за тази година бъбречна трансплантация. Това съобщиха от лечебното заведение.

Донор е бил мъж /29 г./ от Горна Оряховица, изпаднал в мозъчна смърт вследствие на хеморагичен инсулт. Реципиент е станал 48-годишен мъж от Разград с хронична бъбречна недостатъчност, който от две години се лекува на перитонеална диализа.

Той е показал най-висок процент на органна съвместимост с донора от общо 5 поканени за оценка от листата на чакащи. След интервенцията състоянието на пациента е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.

Поради липса на подходящи реципиенти в листата на чакащи за трансплантации у нас, сърцето е било транспортирано за Унгария по линия на сътрудничеството с "Евротрансплант".

За черния дроб са били намерени подходящи реципиенти в столичната болница "Лозенец", а бъбреците на донора са били транспортирани в Александровска болница. Единият бъбрек не е бил подходящ за трансплантация заради установени съдови аномалии и нарушена перфузия.

Екипът Александровска болница изказва искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент

Още от Новини