След САЩ: ЕС и Южна Африка също вадят от употреба "Джонсън и Джонсън"

Здраве

Ваксината срещу Covid-19 на „Джонсън и Джонсън“ временно ще бъде извадена от употреба в Съединените щати, Южна Африка и Европейският съюз, заради случаи на кръвни съсиреци след ваксиниране. Шест случаи са били открити след поставени над 6,8 милиона дози от ваксината, съобщава Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ.
 
Подобна беше картинката и с препарата на „АстраЗенека“, което също доведе до ограничаване на употребата му.
 
Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ препоръчва пауза в поставянето на ваксината на „Джонсън и Джонсън“ заради предпазливост и потвърди, че един пациент е починал от усложнения на кръвосъсирването, а друг е в критично състояние.
 
Всичките шест случаи са при жени между 18 и 48-годишна възраст, като симптомите са се появили между 6 и 13 дни след ваксинацията.
 
„Джонсън и Джонсън" е американска здравна компания, а самата ваксина е разработена главно от фармацевтичния ѝ клон „Янсен“ в Белгия. За разлика от други препарати тяхната ваксина е от една доза и може да се съхранява при нормални температури на хладилника, което улеснява разпространението й. Въпреки че много страни са поръчали милиони дози, препаратът е одобрен само в няколко държави.
 
Световната здравна организация заяви, че следи внимателно ситуацията и изчаква докладите на американския и европейския регулатор. Тъй като употребата на ваксината все още не е започнала в ЕС, експертите заявиха, че ще изчакат да видят следващия ход на Съединените щати. Южна Африка, която беше първата страна приложила препарата, също спря засега ваксинациите с него. Той се превърна в предпочитаната ваксина, след като проучвания показаха, че има по-висока степен на защита срещу южноафриканския вариант на вируса.
 
Междувременно американската компания „Модерна“ съобщи, че е започнала изпитания на нови версии на ваксината, насочени срещу този вариант. Ваксината ѝ срещу Covid-19 е показала 90 процентова ефективност срещу заразяване с коронавирус и 95 на сто спрямо развиване на тежки усложнения заради вируса.

Още от Здраве