Следващите в Досиетата "Пандора" – свързвани с Ахмед Доган

Новини
©

Нови две имена излязоха в поредицата Досиетата "Пандора" – световното журналистическо разследване, което извади на бял свят данни за офшорни активи на политици, обществени личности, спортисти и звезди от шоубизнеса. В сагата има и българи, като поредните бяха обявени от журналистическия партньор в поредицата – Bird.bg. Кои са посочените – Баки Бадел и Арбен Хавальов. Първият е описван от Осман Октай като "финансиста на ДПС" от 90-те години на XX век. Bird.bg посочва, че е бил съдружник с агента на ДС Петър Пепелешков в "Биомет – ПБ", бил е в управата на "Булмасо" – Разград, "Пивоварна София" АД, "Бул Скай холдинг" АД и "Орион – Лукс" АД. Фирмите му в София са регистрирани на бул. "Александър Стамболийски" 24, близо до централата на ДПС, която е на отсрещния тротоар.
В Досиетата "Пандора” офшорката Aqualad е свързана с Баки Бадел. Регистрирана е на Британските вирджински острови с предмет на дейност "търговия с морски съдове и екипировка". Фирмата твърди, че произходът на парите ѝ са дивиденти и планирани покупко-продажби за 1 млн. евро годишно. За директор е посочен Владимир Ночев, който е управител на фирмата "Естера 2018", строяща едноименната сграда в София. Самият Бадел коментира, че Aqualad не е имала "никаква собственост, никаква дейност, никакви пари" – била открита и закрита автоматично заради липсата на плащания. Само че според Търговския регистър от октомври 2014 г. до март 2016 г. "Аквалад Лимитид" (Aqualad) се явява съсобственик на фирмата "Априори 2013". Впоследствие дяловете на "Аквалад" са прехвърлени на "Бали Консултинг" ЕООД, която е собственост на самия Баки Бедел. Второто посочено име в Досиетата "Пандора" е това на Арбен Хавальов. Той е по-често в светлината на медийните прожектори в последно време. Хавальов стана известен като собственик на много луксозен хотел в село Рибарица, за когото се твърдеше, че е един от сараите на Ахмед Доган. Бизнесменът отрича това и твърди, че не е виждал никога почетния лидер на ДПС, а хотелът бил построен със спестявания от работа в Гърция и с кредити. През 2008 г. хотелът в Рибарица беше разследван от парламентарната Комисия по корупция. Срещу Хавальов и съдружниците му тогава започна крупно разследване за ДДС измами, по което той през 2010 г. той беше осъден на първа инстанция от Окръжния съд в Перник на три години условно. Апелативният съд в София обаче отмени дори и тази символична присъда и върна делото на прокуратурата, след което разследването зацикли. Хавальов е известен и като лидер на политическата формация „Бригада”, която се появи сред няколко партии, в чиито подписки има немалко починали. Той е известен и с друго – уникален договор с община Костинброд, по който му дължат милиони, след като самият контракт първоначално е за по-малко от половин милион лева.

Иначе в журналистическото разследване от Досиетата "Пандора" той е представен с друга история – през 2019 година сейшелската офшорка „Джимара Компъни Лимитид“ запорира дяловете на МБАЛ – Чирпан, за да обезпечи претенции за многомилионен дълг от общината. Bird.bg твърди, че зад офшорката стои Хавальов. Той самият коментира, че важното е какво става сега в Чирпан, а не кой е собственик на офшорката: "Кой краде парите в момента”. Хавальов казва пред разследващото журналистическо издание, че бившият депутат от ГЕРБ Маноил Манев му предлагал помощ срещу 2 млн. лева, но самият Манев отвръща, че Хавальов подал сигнали до Областния управител и до общинския съвет на Чирпан "изредил е 100 човека вътре, дето са му пречили, дето са му искали". Имало и разследвания, нека завършат и "ще приключим с тази сага", добавя Манев.


 

Още от Новини