Скандал: Посланици натискат членове на изборни комисии да си дават отвод

Плашат утвърдени председатели и секретари със саморазправа

Новини

Десетки сигнали са постъпили до ЦИК и Министерството на външните работи за натиск и заплахи за физическа саморазправа срещу членове на избирателни комисии в цяла Европа за предсоящите парламентарни избори на 4 април. Сигналите са основно от Германия, Испания, Румъния и Кипър, но председатели, заместник-председатели и секретари на избирателни комисии в цял свят се оплакват от натиск от посланици по места, както и от групи, които явно от години се занимават с осигуряване на изборни резултати за някои от партиите.

Най-фрапантна е ситуацията на остров Кипър, като там срещу членовете на избирателни комисии от квотата на ГЕРБ, освен психологически, вече се е стигнало и до физически натиск. Освен вербалните нападки в различните организирани групи в интернет на българите в Кипър, член на комисия свидетелства и за заплахи срещу него и членове на неговите семейства. Посланикът ни на островната държава Любомир Тодоров не само, че не съдейства за нормалното протичане на изборния процес, а дори помага на хората, които искат да подменят избирателните комисии, разказват още хората от Кипър.

 

Част от заплахите срещу членове на комисии в чужбина

За подобни случаи свидетелстват и представители от квотата на ГЕРБ още в Германия, Испания и Румъния - държави, в които живее голяма българска диаспора. Десетки утвърдени председатели, заместник-председатели и секетари на изборни комисии (най-вече от квотите на ГЕРБ) са притискани да се откажат от комисиите и да отстъпят местата си на представители на други партии и коалиции. Пак според разкази на българи зад граница няколко от членовете на ИК са подали молби да бъдат заменени, изплашени от заканите.

Любопитното е, че българските посланци в изброените страни са назначени с укази на президента Румен Радев, а въпросът е чии интереси защитават официалните представители на българската държава зад граница. Очаква се изявление на Външното ни министерство и на Централната избирателна комисия.

Още от Новини