Сигнали за нарушения в изборния ден - обобщение

Новини

Първи сигнал за изборно нарушение е подаден в Районната избирателна комисия в Хасково за това, че в секция №15 в село Боян Ботево, община Минерални бани, председателят отварял бюлетините и не се полагали подписи в избирателния списък.  Извършена е проверка и е указано да се спазват правилата за тайна на гласуването и за правилно отразяване на регистрацията на избирателите. 233 826 са избирателите в Хасковска област, които могат да гласуват в 491 секции. 175 избиратели под карантина са заявили, че ще гласуват в подвижни секции.

Във Варна стана ясно, че един от кандидатите се е явил пред секционна комисия в квартал "Виница" с готови напечатани жалби преди началото на изборния ден и е казал, че ще пусне жалбите до всички инстанции. Не е ясно какви са проблемите в тях. В района избирателите са 406 000. 432 са кандидатите за 15 мандата. 30 са партиите и коалициите, които участват в изборите днес. Всички 670 СИК са започнали работа нормално. В 543 може да се гласува с машина. 9 са мобилните комисии за избиратели под карантина,12 - за хора с увреждания. Шест са комисиите в Covid отделения на здравните заведения.

В Кърджали областният предизборен щаб на ПП ГЕРБ - Кърджали протестира срещу наложената от общината промяна в реда за предаване на изборните книжа, според която членовете на секционните избирателни комисии ще бъдат задължени да предават протоколите от гласуването на 4 април в РИК, а кутиите и чувалите с бюлетините - в общината. На практика това означава, че след приключване на вота хората от СИК ще бъдат транспортирани първо до общината, за да оставят урните, после до РИК, за да предадат протоколите, а след това отново до общината, за да върнат чувалите. Подобни маневри между двете сгради след тежък изборен ден граничат с тормоз, пишат от ГЕРБ. От щаба на партията са изпратили жалба до РИК, ЦИК и ръководството на местната власт.

В Силистра има подадена една жалба в РИК от ПП ГЕРБ - за поставени агитационни материали в близост до секцията в село Бистра, община Алфатар, както и за купуване на гласове в полза на ДПС – също в Бистра. Според сигнала се извършвала агитация в хранителен магазин, намиращ се в близост до кметството на селото и офиса на ДПС. Прави се проверка и от Прокуратурата, и от РИК – Силистра.

В Плевен един сигнал е подаден в РИК още снощи. Сигналът е от областен координатор и водач на листа, който твърди, че кметът на град Кнежа „държи мобилен телефон, като на задния капак се вижда лепенка, на която е отразен номер на бюлетина". Прави се искане да се наложи глоба на Кмета. Сигналът е разгледан по същество и отхвърлен от РИК като неоснователен. РИК – Плевен приема, че сигналът визира публикуването на материал във фейсбук, но социалните мрежи, според закона, не са медийни услуги и изображение на снимката не представлява нарушение, тъй като липсва призив и апелиране за гласуване с конкретна бюлетина.

Коалиция сигнализира, че нейната листа в машините за гласуване в различни секции в област Велико Търново е разбъркана и при натискане на бутоните за преференции излизат имена, които са различни от подредбата.

Още от Новини