Борисов: В България се използват само одобрени от ЕМА ваксини

Сериозна е ситуацията с Covid-19 леглата в Гоце Делчев, под натиск е и Кюстендил

Новини

Сериозна е ситуацията със свободните Covid-19 легла в болницата в Гоце Делчев, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Заедно с премиера Бойко Борисов той провери как се спазват противоепидемичните мерки в Кюстендил. По думите на Ангелов болницата в Кюстендил, където остават само 20 свободни легла за пациенти с коронавирус, също е под натиск:

"Снощи са приети девет човека, остават 20 свободни легла, от които едно дете на година и осем месеца. Разбрахме се как да направим новата организация, така че нещата да са добре. В Гоце Делчев леглата са почти изчерпани. Ще направим организация със съседните болници, с директора на РЗИ-Благоевград, така че ситуацията да бъде спокойна".

Министърът на здравеопазването каза още, че ще се изчакат резултатите от изследванията в Пловдив, за да може да се разреши отново  ваксинацията с "АстраЗенека" у нас. По думите му няма притеснения, че може да има връзка между поставената ваксина и смъртта на жена в Пловдив.

В България се използват единствено ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Страната ни поръча ваксината на "АстраЗенека", тъй като първите тестове и изпитания са били върху този препарат, каза премиерът Бойко Борисов в Кюстендил, където провери как се спазват противоепидемичните мерки в заведенията.

"Когато говорихме колко и от кои ваксини да се вземат, нека да не забравяме, че първи бяха в изпитанията "АстраЗенека". Ние затова веднага поръчахме от тях. След това излезнаха "Модерна", "Пфайзер", от няколко дни "Джонсън и Джонсън". Ние веднага от "Пфайзер" сме заръчали един милион и още 2 милиона и 900, от "АстраЗенека" са четири."

Още от Новини