Сериозен ръст в преференциалното гласуване

С най-много преференции са гласували избирателите на ГЕРБ-СДС

Новини

„Традиционно избирателите на ДПС не използват преференциите при гласуване на избори. Но на тези избори най-малко преференции са използвани и от избирателите на „Има такъв народ“ (там има само две пренареждания в листи), каза пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда. По думите ѝ гласоподавателите на "Има такъв народ" са гласували най-много за водачите на листи.

"В район Кърджали например, където ДПС е водеща сила, там само около 23% от избирателите са гласували с преференция. Но в райони, където ДПС все пак са имали шансове да получи мандат - като Враца, Кюстендил, Монтана и София-област - избирателите доста по-често са използвали преференция", поясни Лазарова.

Над 43% от избирателите на тези избори са използвали преференциален вот. Общо 157 са пренарежданията в листите на 6-те водещи партии, без да включваме водачите.

"Наблюдава се ръст в преференциалното гласуване на тези избори. С най-много преференции са гласували избирателите на коалициите ГЕРБ-СДС - около 54% са гласували по този начин. При тази коалиция има две от най-значимите размествания и преференциите са изпреварили водачите на листи, като са минали 7% праг. На българите все повече им харесва да гласуват преференциално, нещо като бунт на местните избиратели срещу централата - такъв е примерът с гласуването за Кирил Ананиев, водач на листа на ГЕРБ-СДС", обобщи Лазарова.

Още по темата в интервюто ТУК

Източник: БНР

Още от Новини