Руският съд потвърди ефективната присъда на Навални

Новини

Състав на Московския градски съд отхвърли жалбата на опозиционера Алексей Навални и остави в сила ефективната му присъда. Опозиционерът беше изпратен в затвора за 2 години и 8 месеца с решение на Симоновския районен съд от 2 февруари за многократни нарушения на изпитателния срок на условната му присъда за мошеничество от 2014 г. Още през 2017 Европейският съд по правата на човека обяви присъдата за несправедлива, а тази седмица настоя Навални да бъде освободен.

Руските власти разчетоха изявлението на европейския съд като намеса във вътрешните работи на суверенна държава. Московският градски съд намали ефективната присъда с месец и половина, отчитайки времето, което Навални прекара в предварителния арест.

В ранния следобед е насрочено заседание по друго дело срещу опозиционера – този път за клевета срещу ветеран от Великата отечествена война. През лятото Навални нарече "позор за страната и предатели" 94-годишния военен ветеран Игнат Артьоменко и още няколко участници в агитационен клип в подкрепа на президентските поправки в конституцията.

Още от Новини