Румен Овчаров и Петър Димитров на съд заради строителството на АЕЦ "Белене"

Новини

След петгодишно разследване, обвинителният акт срещу бившите енергийни министри Румен Овчаров и Петър Димитров и още двама души е внесен в Специализирания наказателен съд. Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото. Министрите на икономиката и енергетиката в правителството на тройната коалиция Овчаров и наследникът му на поста Димитров ще бъдат съдени за безстопанственост в особено големи размери.

Двамата станаха обвиняеми през 2016 година, заедно с енергийния министър в първото правителство на Бойко Борисов Делян Добрев, но неговото име не фигурира в обвинителния акт. Там са обаче имената на бившите шефове на Националната електрическа компания Мардик Папазян и Любомир Велков.

Според прокуратурата в края на ноември 2006 година Овчаров не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Велков и Папазян при сключването на споразумение с "Атомстройекспорт" за изграждането на АЕЦ "Белене". Щетата за НЕК е изчислена на малко над 193 милиона евро. Обвинението на Петър Димитров е, че не е упражнил контрол над Велков и Папазян, но вече за неизгодна сделка във връзка с оборудването за централата. Там щетата е 77 милиона  евро.

Още от Новини