Родените след 1960г. да прехвърлят партидите си в НОИ

Новини

Не се налага увеличаването на срока, в който ще може да се прехвърля втората пенсия. Петте години са твърде много. Това мнение изрази пред БНР икономистът Мика Зайкова, дългогодишен синдикалист.

Увеличаването на годините само създава хаос, смята тя. Според Зайкова трябва да се намери средно положение - "една година е малко, но две са достатъчно". От една страна пенсионно-осигурителното дружество трябва да има време за пренастройка на инвестиционните си програми, от друга Националният осигурителен институт също трябва да може да плаЗа първите кохорти, които се пенсионират тази есен и до 2024 година е по-изгодно да си прехвърлят парите от втория стълб в НОИ, посочи Мика Зайкова.

"Колкото по-нататък отиват нещата, трябва да се следи доходността и дали натрупаните пари са повече", подчерта тя.

"Работата е там, че в НОИ не отива пълната сума в индивидуалната партида, а брутният размер на вноските, които са били превеждани от НАП. Доходността не отива в НОИ, а си остава в пенсионното дружество", уточни Мика Зайкова. По думите й доходността в тези дружества не може да бъде висока, понеже самият закон е консервативен и не позволява рискови инвестиции, които носят по-висока доходност.

Според нея пенсионните фондове ще бъдат ощетени, защото в първия момент повече хора ще си прехвърлят парите в НОИ.

Относно втория стълб Зайкова подчерта, че актуализацията на вторите пенсии може да не върви само нагоре, а и да свали пенсията надолу.

Още по темата