Ренета Инджова или Иван Илчев предлага Слави за премиер

Новини

Бившият служебен премиер (1994-1995) Ренета Инджова или бившият ректор на Софийския университет професор Иван Илчев са двете имена, които обсъждат в партията на Слави Трифонов ИТН за премиер. Това разбра Burevestnik.bg от хора в партията на шоумена, който стана втора политическа сила на изборите и най-вероятно ще опита да състави правителство.

Все още не се знае дали предложенията за Инджова и Илчев идват от самия Слави Трифонов или от някои от сценаристите му. По-любопитен е фактът, че и двамата са на по 67 години и определено не могат да минат за нови лица в политиката и обществения живот. Определено двете кандидатури ще разочароват голяма част от избирателите на Слави Трифонов и най-вече младите, които гласуваха именно за промяна на политическата обстановка и нови лица в управлението.

Ренета Инджова напомни за себе си след години забвение по време на протестите от миналото лято, след като се присъедини към протестиращите през 2020 г. и подкрепи исканията им за истинско осмисляне на политическата действителност у нас и за правилен политически поглед. Тогава тя произнесе и реч на площада пред Министерски съвет, в която нарече министър-председателят Бойко Борисов „диктатор и узурпатор, раздаващ крадени пари“ и призова Европа да си „отвори широко затворените очи и да си прибере мутрите“. Забравяйки, че именно по време на управлението на Борисов беше назначена за председател на Националният статистически институт (НСИ). През 2014 г. в тв интервю поисква от президента Росен Плевнелиев да обяви Ахмед Доган, Симеон Сакскобургготски и Иван Костов за „персони нон грата“. Заявява, че това е важно за сигурността на гражданите и честността на изборите и дава пример как по време на премиерството си е събрала международните паспорти на депутатите, за да не „направят нередни за държавата неща“.

Ренета Инджова с Румен Радев и отлъчения от църквата Дионисий

Иван Илчев, който не крие политическите си пристрастия и може често да бъде забелязан в копманията на Румен Петков и членове на АБВ, вече няколко години използва всяка възможност да изразява политическите си пристрастия в ефир. През 2014 година по БНТ ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Иван Илчев прави изказване за окупацията от студентите в знак на протест срещу кабинета „Орешарски". Явно и неговата памет е къса, след като Илчев услужливо забравя, че по време на управлението на ГЕРБ СУ „Св. Климент Охридски" среща подкрепата и вниманието на държавата. А през 2012 г. с помощта на правителството на Борисов университетът получи 2,7 млн. лв., с които бяха ремонтирани, санирани, модернизирани и пригодени за хора с увреждания Университетската библиотека и читалнята на библиотека „Филологии“. Илчев нашумя отново на 3 март 2021, когато без да знае, че микрофонът му е включен, изрече в ефира на БНТ фразата "Господи, какви нищожества стоят начело на България." по повод на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. В края на 2020 година проф. Илчев открито застана зад партията на Георги Първанов и Румен Петков, когато те организираха партийно представяне на негова книга. На същото събитие Илчев и Петков направиха внушения за отношенията на страната ни със Северна Македония.

Коя е Ренета Инджова?

Служебен премиер октомври 1994 – януари 1995 в правителството на президента Желю Желев. Тя е първата и до момента единствена жена министър-председател на България. По образование е икономист.

От 1984 до 1990 г. е преподавател по икономика в Техническия университет в София. В началото на 90-те години е икономически експерт на Съюза на демократичните сили в 7-то Велико Народно събрание. Оглавява Агенцията по приватизация (1993 – 1994). През 1995 г. специализира „Бизнес и административно управление“ във Фондация „Айзенхауер“. Живее и работи десет години в САЩ. От 2008 до 2011 г. e финансов директор на болница „Токуда“ в София. Председател на Националния статистически институт от 28.03.2012 до 30 април 2014 г. 

Политическа кариера

Агенция за приватизация и следприватизационен контрол

Ренета Инджова оглавява Агенцията за приватизация на 23 септември 1993 г., като преди това е председател на Надзорния ѝ съвет. Управлението на структурата е белязано от успешната приватизация на държавни предприятия, които запазват производствата и персонала си, и привличат чуждестранни инвестиции.

Министър-председател

На 17 октомври 1994 г. тя става министър-председател в служебно правителство – правителството, назначено от президента Желю Желев, което управлява с тримесечен мандат до 26 януари 1995. Със стъпването си в длъжност министър-председател Ренета Инджова публично обявява „тотална война с растящата престъпност“. Кабинетът решава да удвои броя на следователите поради огромния брой висящи дела, очакващи решения. Инициирана е ревизия в НЕК поради настояването на електрическата компания за спешно вдигане на цените на тока и електроенергията. В края на мандата си Инджова публично обвинява предишния премиер – професор Любен Беров, че неговото правителство е било правителство на "Мултигруп".

Кандидат кмет на София и кандидат-президент

През 1995 Инджова се кандидатира за кмет на София и остава трета след Стефан Софиянски и Венцислав Йосифов със 17% от гласовете.

През 1996 г. на изборите за президент Централната избирателна комисия отказва да я регистрира.

През 2001 е кандидат за президент на България, печелейки 4,92% от гласовете (139 680 гласа).

Председател на Националния статистически институт

С решение на Министерския съвет на Република България от 21.03.2012 г. Ренета Инджова е избрана за председател на НСИ. Остава на поста до 30.04.2014 година. Уволнението ѝ от Правителството на Пламен Орешарски, според нея, е защото е пожелала да направи проверка на преброяването, за да се види колко реално са ромите в България.

От 2008 г. до февруари 2011 г. е икономически директор на МБАЛ „Токуда болница София“, когато е уволнена от поста, тъй като „Токуда“ ще се ръководи от международен борд. На Инджова е предложен друг, престижен пост, но тя го отказва.

 

Кой е Иван Илчев?

Иван Илчев Димитров е български историк, син на бившия министър на културата и народната просвета при управлението на БКП и БСП Илчо Димитров. Иван Илчев е професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и негов ректор в два последователни мандата в периода 2007 – 2015 г., член-кореспондент на Българската академия на науките от 2012 г.

От 1978 г. е асистент в Историческия факултет на СУ, от 1981 г. е кандидат на историческите науки с докторска дисертация на тема „България в балканската английска политика (1913 – 1918)“. През 1987 г. става доцент по нова и най-нова история на балканските народи. От 1993 г. е доктор на историческите науки – докторска теза „Родината ми – права или не! Външнополитическа пропаганда на балканските народи“. През 1995 г. става професор по нова и най-нова история на балканските народи. Гост-професор в Държавния университет на щата Охайо, Калъмбъс и Мерилендския държавен университет (1984 – 1986), Центъра „Уудроу Уилсън“, Вашингтон (1990 – 1991), САЩ, Университета на Чиба, Япония (1999 – 2000).

Иван Илчев с Румен Петков

Още от Новини