Радев за консултациите за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени (обновена)

Новини
© БТА

Държавният глава Румен Радев коментира как преминават консултациите с потенциалните кандидати за служебен министър-председател.

"Опциите са изключително стеснени. Виждате, че има и редица проблеми по отношение на съвместимост на редица от тези длъжности", заяви Радев пред журналисти.

"Винаги, когато един избор е лимитиран, той не може да доведе до най-добрия възможен развой", каза той.


"Така, както бяха изготвени тези промени, всякакви подводни камъни могат да се появят в този процес", допълни Радев.

Той заяви, че ще направи всичко възможно да изпълни изискванията на Конституцията, независимо, по думите му, "колко са лоши тези промени".

Президентът заяви, че разговорите вървят спокойно и конструктивно.

Пропомняме, че Румен Радев започна консултации с потенциалните кандидати за служебни премиери и вчера разговаря поотделно с трима от тях.

Според последните промени в Конституцията държавният глава може да избере кой да оглави временно правителство от ограничен кръг публични фигури.

За да насрочи избори за 50-то Народно събрание, президентът трябва да назначи служебен премиер по нови правила, който да му предложи състав на кабинет.

Листата с кандидати за поста министър-председател се скъси от десет на девет, след като заместник-омбудсманът подаде оставка. Консултациите при президента започнаха вчера.

"Ще направя всичко възможно процесът по сформиране на служебен кабинет да бъде ускорен", каза Радев.

Румен Радев разговаря поотделно с трима от кандидатите – председателя на парламента Росен Желязков, председателя на Сметната палата Димитър Главчев, както и с управителя на Българската народна банка Димитър Радев, който единствен говори пред журналисти. 

От думите му стана ясно, че кандидатите за служебен премиер намаляват с още четирима, защото не е целесъобразно управителят на БНБ и тримата му заместници да оглавят временно правителство.

"Не е добра идея да се въвлича банката в политически процес, има колизия с националното и европейското законодателство, ще се създаде дългосрочен проблем", смята Димитър Радев.

Разговорите на "Дондуков" 2 продължават днес.

Румен Радев очаква официален отговор – съгласие или отказ от още шестима потенциални кандидати от списъка със служебни премиери. Това са тримата подуправители на БНБ – Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков, двамата заместник-председатели на Сметната палата – Горица Грънчарова – Кожарева и Тошко Тодоров, както и от омбудсмана. Диана Ковачева, обаче, поема през април поста съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

След консултациите с потенциалните кандидати президентът трябва да обяви избора си и да издаде указ за назначаването на служебен премиер, а той да предложи на държавния глава състав на служебен кабинет.

След това Румен Радев трябва да проведе политически консултации с шестте парламентарни партии, за да се вземе окончателно решение за назначаването на служебното правителство. От това зависи и кога ще са изборите за нов парламент.

В 8 часа от прессекретариата на Румен Радев съобщиха и графика на срещите.

В 12.30 часа държавният глава ще разговаря с омбудсмана на Република България Диана Ковачева.

На "Дондуков" 2 Румен Радев ще приеме подуправителите на Българската народна банка Петър Чобанов в 13.00 часа.

Срещата с Радослав Миленков е в 13.40 часа, с Андрей Гюров в 14.20 часа.

Със заместник-председателите на Сметната палата президентът ще се срещне: в 14.50 часа с Тошко Тодоров; в 15.30 часа с Горица Грънчарова-Кожарева.

Източник: БНР

Още от Новини