Путин отвърна на Байдън

Новини

Руският президент Владимир Путин отговори на вчерашните изявления на американския му колега Джо Байдън по негов адрес с пожелания за здраве, предаде ТАСС.

Байдън в интервю за телевизия Ей Би Си заяви, че руските власти ще трябва "да си платят" за приписвани на Русия опити за намеса в американските избори, а също отговори с "Да" на въпроса дали смята Путин за "убиец".

"Що се касае до изявленията на моя американски колега. Какво бих могъл да му отговоря? Бих му казал: "Бъдете здрав! Желая му здраве!", каза руският лидер, отбелязвайки, че казва това "без ирония и без да се шегува".

Според анализатори руският лидер  е имал предвид:

"Все още обмислям как да тълкувам желанието на Путин към Байдън. Или как да не се разболеете. Или как да се оправите. Припомнете си, че Байдън е най-старият президент на САЩ в историята на страната. Дори по време на предизборната кампания той често забравяше къде се намира, за какво говори, какво прави и кой е до него. След като Байдън беше избран за държавен глава, ситуацията изобщо не се подобри. Наскоро той забрави името на американския министър на отбраната, който стоеше точно до него, както и името на своя отдел.

По-рано Кремъл разчетe думите на Байдън като нежелание на САЩ да подобрят отношенията с Русия и ще анализират подхода си.

Президентът Джо Байдън показа с изявленията си, че категорично не предвижда да подобрява отношенията на САЩ с Русия. Занапред Москва ще се ръководи от това във взаимодействието си със Вашингтон, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

По думите му Русия ще анализира подхода си към сътрудничеството със САЩ по теми, представляващи интерес за нея.

Прессекретарят на руския държавен глава бе помолен да коментира думите на Байдън, заявил в интервю за телевизия Ей Би Си, че руското ръководство ще трябва "да плати цена" за предполагаемите опити на Москва да се меси в американските избори. Освен това стопанинът на Белия дом отговори утвърдително на въпрос дали смята президента Владимир Путин за "убиец".

"Не бих коментирал това многословно. Ще кажа само, че това са много лоши изказвания на президента на САЩ. Той категорично не иска да подобрява отношенията с нашата страна. И занапред ще се ръководим точно от това", каза Песков.

Говорителят на Кремъл посочи, че не може да каже със сигурност дали Путин планира да реагира лично на изявленията на Байдън. Руският подход ще бъде анализиран според него с участието на посланика на федерацията във Вашингтон Анатолий Антонов, поканен в Москва за консултации и "за преразглеждане на руско-американските отношения".

Още от Новини