Проф. Момеков: Сега не е време за екскурзии

Новини

"Трябваше да се обяснява на хората защо да се ваксинират и колкото и гадно да звучи, противните мнения трябваше да бъдат подтискани". Това заяви пред БНТ проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация. Той обясни, че освен клиничната пътека, има много колатерални разходи за ковид - лекарствата са безкрайно скъпи. А когато те ваксинират и не се разболееш, всичко това се спестява, категоричен е професор Момеков. Ваксините бяха тествани при огромни популации и на този етап нищо не може да се сравни с тях. След поставянето на ваксина има период в който се разгръща имунната реакция, обясни ученият. Според него, идеите за поставяне само на една доза при преболедували ковид, са по-скоро мерки при недостиг на ваксини.

Момеков категорично смята, че в сегашната ситуация, не трябва да се предприемат екскурзии или екзотични пътувания.

"Мисля че е много странен период да ходиш на екскурзия в Африка. Знаем, че в ЮАР изолираха един вариант, който е много проблемен. Част от тези страни разчитат на Исус да ги пази и мисля, че не е добра идея в този период да ходиш на места, където не се знае каква е ситуацията с пандемията. 60% от договорите за ваксините ще бъдат предназначени за 14% от световната популация. СЗО направи един механизъм за подпомагане на тези страни, но знаете, че там живее огромна популация от хора", обясни Момеков.

По въпроса за страничните реакции след ваксинирането, той обясни, че ваксините съдържат макромолекули, а някои буквално съдържат вируси, така че е нормално да има реакции.

"Ако се направят брутални мерки от сорта на въвеждане на полицейски часове - на нас българите това ни действа много зле, трябва сами да се ограничаваме. Отварянето на заведенията не значи, че пандемията е свършила".

Относно недоверието в ефективността на ваксините, той даде пример как хората си купуват хранителни добавки за коса, кожа и растеж от нокти от интернет, а същевременно не искат са се доверят на най-големите фармацевтични компании в света.

Още от Новини