Проф. Киров: При този "шарен Парламент" е възможно да се сформира правителство

Президентът свиква НС в едномесечен срок, след като ЦИК обяви изборните резултати

Новини

И при този „шарен парламент” е възможно да се сформира правителство, коментира за Нова тв бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. Той разясни, че ЦИК трябва да обяви в Държавен вестник избраните 240 народни представители, след което президентът определя датата на първото заседание на Парламента.

„Държавният глава свиква първото заседание на новоизбраното Народно събрание в едномесечен срок след датата на изборите”, уточни проф. Киров като подчерта, че на първото заседание на парламента се конституират и парламентарните групи.

„На първото заседание Министерският съвет подава оставка и министрите излизат в оставка, но продължават да изпълняват функциите си”, изтъкна бившият конституционен съдия.

Относно връчването на мандата той посочи, че мандатът може да бъде върнат веднага. „Буквално в разговор с президента се връща мандатът и се преминава към следващата по численост група. В рамките на седем дни лицето трябва да предложи състав и структура на Министерския съвет”, допълни професорът.

Киров посочи, че Конституцията се изменя трудно при толкова шарен парламент. „Трябва да се стига до някакъв консенсус. Когато се променя основният закон, въпросът с мнозинствата стои доста сложно”, посочи проф. Киров.

Още от Новини