Проф. Кантарджиев: Първата доза от ваксината е най-важна

Новини

Имаше какво да се наваксва и Щабът по ваксинацията направи така, че това да се случи. Нещата не са само в сиви или черни краски. Довечера чакаме 52 700 ваксини на АстраЗенека, а в понеделник 12 000 от Пфайзер. Зелените коридори на много места в страната работят. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в ефира на бТВ по повод имунизацията у нас.
 
Според професора навсякъде в света има проблеми с ваксините.
 
"Важно е първата доза, тя прави имунитета в голяма част от населението, а втората доза повишава имунитета в човека с 10-15%. Известен процент от хората не реагират на първата доза. Хубаво е втората доза да се слага според указанията на производителя. Ваксината на АстраЗенека е много хубава, на Запад я търсят много", каза още той.
 
Той разкри, че се водят преговори да се слагат различни ваксини като първа и втора доза.
 
Що се отнася до ваксината на Джонсън и Джонсън, проф. Кантарджиев заяви, че се очаква до дни тя да бъде разрешена от Европейската комисия по лекарствата.
 
"Дори и да има разлика в ефективността, то тя е в някакви проценти. Всички ваксини пазят от тежки случаи, усложненията и фатален край.  Казвам на хората, че най-добрият имунитет е да си го преболедувал. За тези, които са го карали, е достатъчна и една доза, но може и без нея", каза още той.
 
Плавно се увеличават случаите. Ако се спазва отстоянието в заведенията и не се задържат големи компании - не би трябвало да има проблем, смята проф.Кантарджиев.

Още от Новини