Проф. Балтов: Ако не се ваксинираме, ще има четвърта вълна през есента

Трябва да се пазят децата, имаме случаи, които протичат по-тежко, каза директорът на "Пирогов"

Новини

"Все още има свободни места за болни от коронавирус в болница "Пирогов". Ние винаги заделяме 10% резерв. В момента имаме 390 болни, от тях 40 са интубирани и 6 са деца". Това заяви пред bTV проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов".

"Много по-добре сме подготвени и оборудвани, отколкото преди една година", каза той и добави:

„Апелираме към хората да се ваксинират, защото виждаме какво се случва в "Пирогов", където 70% от лекарите са ваксинирани. Почти нямаме нови случаи, а само спорадични на един или двама, които не са се ваксинирали". Според него децата трябва да се пазят, защото вече имаме много тежки случаи при тях, но слава Богу нямаме на апаратна вентилация.

Високата смъртност в България проф. Балтов отдаде на това, че пациентите имат много съпътстващи болести и не са ходили на профилактика, при която да се диагностицират тези тежки заболявания, които имат. По отношение на така наречения "френски щам" той заяви, че тепърва ще се разбере каква е тази мутация.

ЕМА докладва, че няма нищо страшно и притеснително при ваксинираните от "АстраЗенека".

"Страхът ще бъде преодолян през следващите дни и все повече и повече хора ще искат да се ваксинират", смята директорът на "Пирогов".

Според него решението за затваряне не можеше да бъде взето по-рано, защото хората се умориха и не искат.

"Но вижте какво става в Сърбия и Гърция, където има вечерен час. В България това локдаун ли е? Хората трябва да разберат, че мерките са изключително меки, това няма да попречи на обществото да живее, те ще са за само за 10 дни", каза проф. Балтов.

Той подчерта, че неговите колеги, които работят с коронавирусната инфекция, не са спирали да работят от една година. Работят денонощно, не са се отказали, имат мотивация. Той прогнозира четвърта по-лека вълна, ако не успеем да ваксинираме населението.

"Мисля, че може да има четвърта вълна, ако не приключат ваксинациите през август и септември. Трябва да ваксинираме над 3 милиона души от населението, за да имаме колективен имунитет. Тази вълна я очаквам през октомври и ноември“, заяви директорът на „Пирогов“ и добави: „Ваксинацията е наш вътрешен паспорт, за да можем да живеем нормално".

Още от Новини