Професор Коста Костов: Трябва да внимаваме с освобождаването на мерките!

Новини

Изгубихме време и не успяхме да създадем ваксинационни центрове. Една година говорихме за ваксини, но не успяхме да се подготвим добре. Тази позиция изрази пред БНР пулмологът професор Коста Костов. Той определи ситуацията в момента като "предизвестен хаос и предизвестено безредие".

Покачването на нивото на заразените е свързано със слабия темп на ваксинация у нас, смята още Костов. Все още не сме ваксинирали най-уязвимата част от обществото – около милион и половина души, а това е рисково, заяви той.

"Ако бяхме емпатично общество, не трябваше да поставяме тази подредба на ваксинационните групи. Най-напред трябваше да поставим уязвимите. Какво направиха швейцарците – в първа ваксинационна група сложиха възрастните и тези с придружаващи болести", коментира той.

Ваксинационната програма се бави в момент, в който настъпват нови варианти на вируса, подчерта Коста Костов.

"Предстои месец в повишен риск и в този месец трябва да сме много осторожни в освобождаването на мерките. Позитивното е, че по-голямата част от обществото е наясно, че основният начин за справяне с пандемията е ваксинацията", отбеляза професор Костов.

Още от Новини