Продължават да дават бонусите от 1000 лв. на медиците на първа линия

Новини

Медицинските служители и немедицинският персонал, пряко зает с диагностика, лечение и наблюдение на пациенти с доказан коронавирус в болниците и комплексните онкологични центрове, ще продължават да получава допълнително по 1000 лева. Това съобщиха от Националната здравноосигурителна каса, след като членовете на Надзорния съвет на НЗОК са приели правилата, по които ще се изплащат средствата за работещите на първа линия.

По 1000 лв. ще получават и работещите в лаборатории в болничната и извънболничната помощ, които пряко извършват дейности по PCR диагностика на COVID-19. Продължава прилагането и на всички досегашни финансови инструменти, насочени към запазване на стабилността на здравната система и подкрепа на работещите в нея. НЗОК е създала необходимата организация, която да позволи своевременно обработване на отчетните документи на лечебните заведения и изплащане на всички дължими средства не по-късно от 24 февруари.

Средствата ще се изплащат всеки месец според информацията, подавана от болниците. В приетите правила се регламентира и заплащането по 10 лв. за поставена ваксина срещу COVID-19, като месечният размер на средствата, които ще получи всяко лечебно заведение, ще се определя от броя на извършените ваксинации, регистрирани в Националната здравно-информационна система.

Още от Новини