Програмисти създадоха платформа срещу измамите

Новини

Екип от български програмисти създаде платформа, която чрез изкуствен интелект се бори с един от най-голените проблеми в бизнеса – междуфирмената задлъжнялост. Trust-or-check.com е създаден, за да реши този проблем.

В интервю за burevestnik.bg създателите на системата Георги Христов и Иван Велков разкриха подробности за нея:

Burevestnik.bg: Г-н Христов, разкажете как се роди идеята за тази платформа?

Георги Христов: Когато си решил да правиш бизнес в България, да издържаш себе си и да създаваш работни места, а твоите партньори не плащат задълженията си, това би могло да е пагубно. Като човек с опит в търговията се сблъсках многократно с некоректни партньори и реших да помогна себе си и на другите. Иван – програмист на световно ниво и мой приятел, прегърна идеята и…, вече е факт.

Burevestnik.bg: Разкажете как работи Вашата платформа?

Иван Велков: Най-просто казано, Вие предлагате продукти и/или услуги, но не получавате дължимите плащания. Това би могло да бъде пагубно за малкия бизнес. Например, продавате врати, инвестирате парите си, но не знаете, че клиентът е измамил много преди Вас. Какво правите? Влизате в нашата система, пишете булстат на фирмата и Ви показва, дали клиентът плаща или не. Нашето творение е система,  която на база на счетоводна информация, с помощта на създадения от нашата компания изкуствен интелект (AI), анализира надеждността на контрагента и Ви позволява да вземете информирано решение дали да работите с този партньор или не.

Ние даваме информация, не вземаме решения вместо Вас.

Вurevestnik.bg: Споменахте за физическите лица…

Георги Христов: Да, неслучайно споменах за текущия ъпдейт. По време на пазарното проучване установихме, че частните лица, които продават дрехи, играчки и пр. в социалните мрежи или платформи за обяви, са още по-застрашени от неплащане. Ето защо, разклонихме системата за проверка на частни лица по телефонен номер или име, при спазване на българските и европейски нормативи за защита на личните данни, разбира се. Скоро ще може да се ползва и тази система.

 

Още от Новини