При 98,93% въведени протоколи: 6 партии влизат в НС

Новини

В 45-то Народно събрание влизат шест партии. Това сочат междинните прогнозни данни от обработените до момента от фирмата "Информационно обслужване" секционни протоколи след вота в неделя на база 98,93% обработени протоколи в Районните избирателни комисии.

ГЕРБ/СДС - 26,14%

"Има такъв народ" - 17,73%

БСП за България – 15,02%

ДПС - 10,34%

Демократична България - 9,52%

"Изправи се! Мутри вън!" - 4,74%

-----------------------

Под чертата от 4% оставт:

ВМРО с резултат от 3,65%.

БНО, с която на вота се яви Васил Божков – 2,96%.

Партия "Възраждане" - 2,47% ,

Воля - НФСБ - 2,38%,

"Републиканци за България" - 1,27%",

Движение на непартийните кандидати - 0,53%,

"Атака" - 0,49%.

Партия АБВ - 0,47%

47 449 души са заявили, че не подкрепят никого.

По данни на ЦИК всички районни комисии вече са приключили с обработката на секционните протоколи. Данните са междинни и предстои да се потвърдят повторно. Районните избирателни комисии трябва да изготвят протокола от гласуването, да го сканират и да го изпратят в ЦИК, както и да го качат на интернет страниците си.

Срокът за предаване на изборните книжа отново в ЦИК е 48 часа, но след приемането на последния секционен протокол. Това означава, че не само днес, но и утре РИК ще предават книжата си – а именно първите екземпляри от протоколите на секционните комисии, включително и на подвижните, флашките от машините, картите към тях и други протоколи.

Това е необходимо, за да може данните да се въведат повторно в изчислителния център на ЦИК и ако се открие несъответствие спрямо данните от първата обработка на протоколите, да се установи има ли грешка, каква е тя и да бъде отстранена. След което не по-късно от 4 дни след края на изборния ден – в четвъртък вечерта, е срокът, в който ЦИК трябва да обяви получените гласове, разпределението на мандатите между партиите и коалициите.

Окончателните резултати се обявяват до 7 дни след края на изборния ден.

Още от Новини