Присъдата на Ахмед Муса потвърдена на втора инстанция

Новини

Пловдивският апелативен съд потвърди изцяло присъдите на колегите от Пазарджик по емблематичното дело срещу Ахмед Муса Ахмед и още 13 имами.

12 от подсъдимите поискаха да бъдат признати за невинни. В решението си, написано на цели 621 страници, обаче съдиите бяха категорични, че не са били допуснати съществени процесуални нарушения, довели до нарушаване правото им на защита. Събраните доказателства са били обсъдени внимателно, наложените наказания са справедливи и отговарят на тежестта на извършените престъпления.

През декември 2019 г. Пазарджишкият окръжен съд призна Ахмед Муса за виновен за това, че от ноември 2013 г. до 25 ноември 2014 г. в Пазарджик, Пловдив и Асеновград е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово. Това е непосредствено и чрез интернет, с организиране издаването и разпространението на книгата “Вероотстъпване “ на български език, както и с муджахидински жест с показалец на ръката, изразяващ се във верска нетърпимост към неизповядващите и непрактикуващите салафитското течение на исляма.

Имамът бе признат за виновен и в това, че при условията на продължаващо престъпление в джамията „Абу Бекир“ в Пазарджик и посредством профил в сайт е пропагандирал война.

Наложено му е едно общо най-тежко наказание от 7 г. и 6 месеца затвор, което е увеличено с една година. Така общата присъда е 8 г. и 6 месеца лишаване от свобода, както и глоба от 9500 лева.

Останалите подсъдими бяха осъдени на лишаване от свобода от 2 до 3 г. и 6 месеца затвор.

Още от Новини