Пристигнаха нови 12 000 дози от ваксината на "Модерна"

Новини

12 000 дози от ваксината срещу коронавирус на "Модерна" пристигнаха в "БулБио". Това е четвърта доставка от препарата на "Модерна" у нас. Очаква се до края на седмицата в страната ни да пристигне поредната четвърта доставка и от ваксината на "Астра Зенека".

Фармацевтичната компания "AstraZeneca" в коментар за Нова тв заяви, че в резултат на продължаващите им усилия очакват да са в състояние да доставят в България следващото количество ваксини два дни по-рано от планираното.

"Производството на ваксини, в частност ваксината на "AstraZeneca" срещу COVID-19, е процес с висока степен на техническа сложност. Въпреки че "AstraZeneca" полага неуморни усилия да се справи с предизвикателствата, които възникват в хода на производството, е възможно да има известни промени и трудности при въвеждането на всеки нов производствен процес. До средата на месец март сe очакват още две доставки", казват още производителите на препарата.

От здравното министерство изпратиха остро писмо до компанията заради обявеното забавяне на ваксините. В него се констатира, че към този момент има сериозно забавяне на доставките на ваксини от страна на компанията. Като пример – на 1 март България вероятно ще получи само 52 хиляди дози от препарата, въпреки че по план те трябва да са над 142 хиляди. Затова здравният министър настоява компанията спешно да изпрати 52-те хиляди дози от препарата към България още утре, като сме готови да осигурим въздушен транспорт за целта.

Още от Новини