Привикаха управляващият посолството на Северна Македония да обясни за клеветническата кампания срещу България

Новини

Вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди управляващият посолството на Република Северна Македония да бъде извикан в Министерството на външните работи, за да му бъдат поискани обяснения дали правителството в Скопие е свързано с клеветническата кампания, водена срещу България от словенския “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”.
 
МВнР изрази изключителното си безпокойство от публикациите, че настоящи или бивши съветници на премиера на Република Северна Македония участват в ръководството на въпросния институт.
 
На сайта на правителството на Република Северна Македония е посочено, че словенската организация има договор с изпълнителната власт в Скопие от 2017 г. до 2020 г., срещу което е получавала 1000 евро месечно.
От МВнР припомнят, че организацията “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания” публикува поредица от статии с явната цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни, чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация.
 
„Същевременно сме обезпокоени от продължаващите дискриминационни действия на властите на Република Северна Македония“, сочат още от МВнР по друг случай - днес на границата е спрян българският гражданин Виктор Стоянов, който се е опитал да внесе български книги "Български народни песни на Братя Миладинови" в Република Северна Македония по договор за дарение с Българския културно-информационен център в Скопие.
 
Вицепремиерът Екатерина Захариева е изпратила спешно български консул от посолството в Скопие на ГКПП „Деве баир“, за да съдейства на Виктор Стоянов, който е спрян от властите на Република Северна Македония с дарение от 920 български книги. По-рано Министерството на външните работи изрази и недоумение от проблемите, създавани около македонския представител на Евровизия, заради българско знаме в неговия клип
 
Представител на Република Северна Македония остава Васил Гарванлиев, реши в сряда специална комисия в Скопие. От комисията смятат, че "цветовете на българското знаме в клипа са само възприятие, а гражданството е лична свобода".

Още от Новини