Предстоят консултации на президента с парламентарните партии

Новини
© БГНЕС

След гласувания вот на недоверие към правителството на Кирил Петков предстои президентът Румен Радев да проведе консултации с парламентарните партии и след това да връчи първи проучвателен мандат за съставяне на ново правителство. 

Конституционната процедура предвижда държавният глава да се консултира с парламентарните формации може ли 47-мото Народно събрание да излъчи нов кабинет. След консултациите, президентът връчва първи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група - тази на "Продължаваме промяната".

Според заявеното до момента, ще го получи премиерът в оставка Кирил Петков.

Той ще има седем дни, за да представи състав и структура на правителство. Ако опитът е неуспешен, възможностите да излъчи кабинет ще получи втората по численост парламентарна група - ГЕРБ-СДС, които обявиха, че ще върнат мандата на президента, ако се стигне до тази хипотеза. Тогава държавният глава ще трябва да избере на коя от останалите пет парламентарни групи да връчи трети и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Ако и този опит е неуспешен, президентът ще трябва да назначи служебен кабинет, да разпусне 47-мото Народно събрание и да насрочи нови избори.

Най-ранната възможна дата за предсрочен парламентарен вот е последната  седмица на септември или през октомври. Преди дни президентът коментира:

"Изборите са крайният вариант. Разбира се, ако продължава блокажа на институциите и на работата на парламента, изборите са неизбежен вариант".

Коментира и готов ли е със състав на служебен кабинет:

"Никога не бягам от отговорност. Досега съм назначил три служебни кабинета. И трите се справиха с предизвикателствата пред тях. В близките седмици има да се решават много важни предизвикателства от компетенцията и на сегашното правителство, и на сегашния парламент, и те не могат да избягат от тях".

Още от Новини