Предлагат затваряне на детските градини, училищата, моловете и заведенията в София

Ситуацията е тревожна, има много болни деца, коментира Йорданка Фандъкова

Новини

"Ситуацията е чувствително променена. Има много разболели се деца – те са настанени в "Пирогов", в ИСУЛ. Ситуацията е усложнена, доста тревожна, обсъждат се допълнителни мерки, които трябва да бъдат въведени до края на тази седмица." Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която беше на работно съвещание в здравното министерство. На него присъстваха директори на болници, шефът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев. 

Вероятно ще бъдат затворени детските градини, училищата, моловете, ресторантите, фитнесите и всички културни мероприятия в София и София-област, обяви началникът на СРЗИ Данчо Пенчев. Мярката ще бъде предложена на софийския щаб.

Д-р Пенчев обяви, че в големите болници в София леглата са почти изчерпани, а натискът е най-вече върху интензивните отделения.

В УМБАЛ "Света Анна" в София са били отделени 50% от леглата за COVID болни. Тази сутрин са били заети 102% от леглата, съобщи директорът на болницата д-р Славчо Близнаков. Той обясни, че има все повече болни деца.

"Те не са в тежко състояние, но фактът, че всеки ден приемаме болни деца, е много притеснителен", коментира Близнаков.

Той обясни, че ВМА, УМБАЛ "Света Анна" и "Пирогов" са стратегически болници от гледна точка на спешната помощ е нужен баланс, за да може да се поемат и тези случаи.

Още от Новини