Правната комисия в Парламента отхвърли ветото върху промените в НПК и Закона за съдебната власт

Новини

Парламентарната правна комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които се създава фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор и неговите заместници. В подкрепа на ветото бяха само депутатите от "БСП за България".

В началото на заседанието, Красимир Ципов от ГЕРБ, който е един от вносителите на промените, декларира, че мнозинството остава твърдо зад предложенията си, защото в рамките на тази Конституция те са единственото възможно решение на проблема с търсенето на наказателна отговорност на обвинител номер едно. Социалистите опонираха с предупреждението, че въвeждaнeтo нa cпeциaлeн пpoĸypop, който да разследва главния и заместниците му, е "тeжъĸ диcбaлaнc" зa cиcтeмaтa.

Предстои ветото да мине и през пленарната зала и ако бъде отхвърлено и там, президентът ще трябва да подпише указ за обнародването на промените в Държавен вестник. Според записаното в тях разследващият главния прокурор и заместниците му ще трябва да бъде избран до три месеца. Това ще става с мнозинство от поне 15 членове на ВСС. Той ще е с петгодишен мандат, а делата срещу ръководството на държавното обвинение ще се гледат в Специализирания наказателен съд.

Президентът върна промените в НПК и в Закона за съдебната власт с мотив, че те нарушават ocнoвни ĸoнcтитyциoнни пpинципи, cpeд ĸoитo нeзaвиcимocттa нa cъдa, нeзaвиcимocттa нa пpoĸypopитe в paмĸитe нa cъдeбнaтa влacт и paвeнcтвoтo нa гpaждaнитe пpeд зaĸoнa. Според държавния глава законодателното предложение делата, свързани с главния прокурор и заместниците му, да се гледат в Специализирания наказателен съд, го превръща все повече в извънpeдeн, a нe в cпeциaлизиpaн cъд.

Още от Новини