Правителството утвърди над 2000 инвестиционни проекта на общините

Новини
© БГНЕС

2258 броя са утвърдените проекти по Инвестиционната програма за общините, залегнала в Бюджет 2024. Това става ясно от решение на Министерския съвет, с което се предлага изменение на основния финансов закон.

Още при приемането на Бюджет 2024 беше ясно, че ще се стигне до промени в него заради Инвестиционната програма. От изпратената от правителствената пресслужба информация става ясно, че в първоначално предложените от кметове проекти са настъпили промени – някои са отпаднали, други са видоизменени или са заменени с други. Общият брой на подадените проекти се е увеличил с 631 от първоначалния им брой, подаден в Министерството на финансите. Там са получени писма от кметове на 167 общини, свързани с текстовете в Бюджет 2024. От съобщението обаче не става ясно как настъпилите промени в Инвестиционната програма за общините се отразяват на сумата, която трябва да бъде разходена от държавната хазна.

Местната власт имаше възможност да подава проекти и тази година, което означава, че новите текстове трябва да минат през парламента, тъй като са залегнали в държавния бюджет. Чрез програмата се подпомага изпълнението на капиталовата програма на общините за периода 2024-2026 г. Финансирането на проектите се извършва на база сключени споразумения между министъра на регионалното развитие и благоустройството и кметовете на съответните общини, със срок на изпълнение и въвеждане в експлоатация до 31 декември 2026 г.

Още от Новини