Правителството даде нови 52 млн. лв. помощ за родителите заради училищния локдаун

С предходния трансфер на средства по мярката помогнахме на над 41 000 семейства, посочи премиерът Борисов на заседание на МС

Новини
© Снимка: Пресслужба на МС

Отпускаме 52 милиона лева, с които ще подпомогнем семействата с деца до 14 години, при които родителите се е наложило да останат вкъщи и да се грижат за децата си, докато са затворени училищата, яслите и детските градини заради пандемията. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на правителствено заседание. Премиерът посочи, че с отпуснатите от кабинета финансови средства общата сума по тази мярка нараства до 73 милиона лева.

"С предходния трансфер на средства по мярката помогнахме на над 41 000 семейства", напомни министър-председателят и добави, че сега предстои кандидатстването за новите средства. Помощта се изплаща пропорционално за дните неплатен отпуск, като размерът за един месец е 650 лв. за семейства с 1 дете и 975 лв. за семейства с 2 и повече деца. Мярката има подоходен критерий, който беше увеличен на 150% от минималната заплата, което означава, че семейство с едно дете трябва да има доход до 2925 лв., а с две и повече – до 3900 лв.

Още от Новини